Els veïns del carrer de la Llibertat han recuperat la calma que van perdre el novembre passat. L’inici de les obres de reconstrucció del Mercat de l’Abaceria va comportar un canvi de sentit de la travessera de Gràcia i això va tenir un efecte papallona mig quilòmetre més avall: el carrer de la Llibertat va passar de ser una via pacificada a ser una drecera per on passaven tot tipus de vehicles en direcció Besòs. Els veïns es van queixar reiteradament i l’Ajuntament va decidir canviar-ne el sentit de circulació. Aquest dilluns ha estat el primer dia laborable després d’aquest canvi de sentit i això, que ha estat molt positiu per Llibertat, no ho ha estat tant per al carrer del Torrent de l’Olla, que s’ha sobrecarregat de trànsit. A partir d’ara, qui vulgui anar en sentit Besòs ha de baixar per Torrent de l’Olla i anar fins a Rosselló.

Els veïns de Llibertat, satisfets

El canvi en els últims mesos havia estat tan dràstic al carrer que els veïns es van mobilitzar tallant el trànsit a la via a la cantonada amb Torrent de l’Olla cada matí de 8 h a 9 h. L’increment del trànsit els afectava no només en la seguretat per caminar per la via, sinó també perquè el trànsit de camions i furgonetes va causar desperfectes en façanes i balcons. El veïnat també va portar les seves queixes al Consell de Barri, en què reclamaven que el trànsit passés per Torrent de l’Olla i els carrers de l’Eixample.

Vianants caminant tranquil·lament pel carrer de la Llibertat

Finalment, les reivindicacions han funcionat perquè la tranquil·litat ha tornat al carrer i els veïns asseguren que el canvi ha estat substancial. “Ha anat bé perquè passen molts menys cotxes, perquè abans era tot un continu de furgonetes, camions i, a més, aparcaven al mig del carrer”, explica Josep Lluís Mestres, veí de la zona. Tot i això, aquest dilluns encara hi havia alguns conductors despistats que s’han posat en sentit contrari de la marxa i això ha generat algunes complicacions de trànsit.

Un conductor despistat es troba de cara amb un altre que va en el sentit de circulació actual

Bo per uns, no tant per d’altres

La imatge del carrer de la Llibertat, però, contrasta amb el del Torrent de l’Olla, on es concentra ara tot el trànsit. Aquí els conductors no estan contents perquè s’ha de donar més volta i hi ha més embussos que normalment: “Torrent de l’Olla és un caos des que han canviat el sentit de circulació per les obres del mercat”, lamenta Carles Matamala des del seu vehicle, “m’agradaria que l’Ajuntament fes alguna cosa al respecte perquè els veïns no podem ni sortir amb el cotxe del nostre barri”, afegeix. Està previst que les obres del nou Mercat de l’Abaceria acabin a finals del 2025.

Amb el canvi de sentit de Llibertat hi ha més embussos al carrer del Torrent de l’Olla