"Les claus no les podem portar a la mateixa butxaca que les targetes..." En la teoria, consells com aquests semblen de calaix però a la pràctica tot és molt diferent. I si no, que li ho diguin a moltes d'aquestes dones. A qui més qui menys li han robat alguna vegada. "La bossa..." "Ui, sí que m'han robat de tot..." Sovint, pels lladres, la gent gran són una víctima fàcil. Per exemple, a principis de mes, quan surten del banc amb la pensió. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Van moltes vegades amb molts diners en efectiu i els diem que no portin tants diners a sobre." Així que el primer consell, i el més bàsic, és estar alerta. I no només al carrer. També a casa, per evitar estafes com les dels falsos revisors del gas. El més important, abans d'obrir, mirar. "Jo sempre obro sense parar atenció a qui hi ha al darrere." Una excepció entre un públic que sembla que ha après la lliçó. "Jo no obro la porta a ningú, ningú..." "Jo el que he après és a no fiar-me de ningú." Entre els consells que més s'han repetit hi ha el de no fer ostentació de les joies. Sobretot, per evitar les estrebades, un tipus de delicte que en els últims anys ha anat a més. Portar la bossa de mà creuada i no deixar-la a terra abandonada són dues recomanacions més per posar als lladres les coses una mica més difícils. De xerrades com les d'avui, se'n faran una trentena més de cara a l'estiu en diferents centres cívics de Barcelona.

La gent gran és un col·lectiu vulnerable de patir estrebades i estafes. De cara a l’estiu, la Guàrdia Urbana imparteix una trentena de cursos pels districtes de la ciutat en què es donen consells de seguretat per evitar situacions de risc.

Per al dia a dia, els agents recomanen portar separadament la documentació, els diners i les claus, no deixar objectes de valor a la vista dins del cotxe i negar-se a signar documents d’organitzacions que no estiguin acreditades per evitar ser víctimes d’estafes. També aconsellen fer una llista de les joies i altres elements valuosos amb els números de sèrie corresponents per facilitar la feina de la policia en cas de robatori.

També donen indicacions específiques per a l’estiu, com no donar veus de quan es fan vacances, vigilar l’equipatge, no perdre de vista els objectes personals a la platja i no comprar als venedors ambulants.