El Servei de Flora i Fauna de la Generalitat ha confirmat a betevé que el cadàver que va quedar encallat a la platja de Sant Miquel de Barcelona aquest diumenge és un exemplar de zífid comú. Es tracta d’un animal d’uns cinc metres de llargària que es va trobar en avançat estat de descomposició i, després de la troballa, van restringir durant unes hores l’accés a banyistes a la platja.
Per les circumstàncies que presentava el cos del cadàver, ha estat difícil concretar quin animal era. Durant les últimes hores hi ha hagut diverses versions mentre els experts del cos d’Agents Rurals n’analitzaven a fons les característiques. En un inici no se sabia si era un dofí o una balena. Més tard es va concretar que era un rorqual, però diumenge al vespre es va acabar confirmant que es tractava d’un zífid (també anomenat zifi).
La Guàrdia Civil va retirar la balena
Finalment, la Guàrdia Civil se’n va fer càrrec i va ser la responsables d’executar-ne la retirada. Després de l’analisi oportuna de la situació, el grup d’especialistes va optar per desplaçar l’animal mar endins perquè s’acabi de descompondre lluny de la platja. Concretament, l’han allunyat 11 milles des del port.
El zifi comú es pot albirar a la costa de Barcelona
Els zífids són una família de com a mínim 20 espècies diferents de petits cetacis. No són gaire conegudes i no se’n té documentació abans dels últims 20 anys. Per això, els biòlegs creuen que és perfectament possible que n’hi hagi més sense descobrir.
El zifi comú, que també es coneix com a zífid o zifi de Cuvier, balena amb bec de Cuvier o balena de Cuvier, és l’únic representant de la família dels zífids que és habitual a les costes de Catalunya. Es tracta d’un animal de silueta robusta i té el cap acabat en bec que assoleix d’adult una grandària d’uns 6 m. El seu hàbitat natural és sempre en àrees allunyades de la costa, i se’n troben preferentment en zones amb fondàries superiors als 1.000 m. Els corrents marítims, doncs, van ser responsables d’apropar el cadàver fins la platja de Sant Miquel.