balena morta barcelona

Imatge poc habitual a les platges de Barcelona. Ben a prop de la zona de sorra ha aparegut un cetaci. En un inici no se sabia si era un dofí o una balena, però a la tarda s’ha confirmat que es tractava d’un zifí. En concret, s’ha albirat a la platja de Sant Miquel, a la Barceloneta, i està mort i encallat a l’escullera de la platja, la zona de pedres grosses que habitualment envolten els espigons i serveixen de trencaones. L’avís de la troballa es va fer aquest dissabte a quarts de set de la tarda i immediatament es va restringir durant unes hores l’accés a banyistes.

Aquest diumenge, els agents rurals estan actuant a la zona per acabar de determinar de quin tipus de cetaci es tracta i valorar-ne l’estat, perquè, apunten, podria fer dies que l’animal és mort, per com es troba el cos del mamífer. A partir d’aquí, l’Ajuntament haurà de procedir a retirar el cetaci. L’actuació pot trigar hores, ja que es tracta d’una zona de difícil accés i des de la platja només s’hi pot arribar nedant. De fet, un home que feia pàdel surf ha captat en vídeo el cetaci atrapat.

No poden fer-li una necròpsia perquè està molt deteriorat

El cetaci fa uns cinc metres de llargària i té algunes marques a la part central del cos, que segons els agents rurals, poden ser ferides antigues o la causa de la mort. Una causa que serà difícil d’esbrinar perquè ja no se li pot fer cap necròpsia, per l’avançat estat de descomposició. A més, la pell de l’animal està esquerdada i inflada. Tot això ho han pogut veure els agents rurals després d’haver-se apropat a la zona nedant aquest dissabte al matí.

platja sant miquel

Estudien com retirar l’animal

Segons han explicat agents rurals a betevé, estan valorant diversos escenaris a l’hora de desencallar l’animal. Una possibilitat seria portar el cetaci mar endins, a causa de l’avançat estat de descomposició que presenta, i que allà s’acabi de descompondre. Una altra opció, relaten, és retirar-lo directament de l’aigua.

Altres albiraments de dofins i balenes a Barcelona

No es la primera vegada que s’albira un cetaci mort al front marítim barceloní. El 2021, un grup de nedadors va trobar un dofí mort surant davant de la zona de banys del Fòrum. Els nedadors estaven entrenant-se en aigües obertes quan van trobar l’animal. El dofí estava surant panxa enlaire a pocs metres del litoral, i no tenia cap ferida ni cap cop visible.

Aquest mateix 2022, es va poder captar el salt d’una balena a 10 milles de la costa barcelonina, que va sorprendre un grup de navegants que anaven de ruta a bord del Ría de Ferrol, una embarcació tradicional que navega per aigües de Barcelona i la Costa Brava.