Foto nocturna a l'Observatori Fabra feta per l'Alfons Puertas, el 23/10/17

El desplaçament de la Terra al voltant del Sol fa que, al llarg de l’any, les estrelles i constel·lacions visibles des de la ciutat canviïn. El tret especial del cel de les properes hores serà que, aquest divendres i dissabte 3 i 4 d’abril, es podrà gaudir de la conjunció formada pel planeta Venus entre les nou estrelles de tonalitats blavoses anomenades Plèiades.

Les Plèiades són una agrupació estel·lar fàcil de veure a ull nu o amb uns prismàtics, d’aquí la seva popularitat. Malgrat que són visibles cada inici de primavera, només cada vuit anys coincideixen amb el planeta Venus.

Què són les Plèiades?

Els astrònoms defineixen les Plèiades com un cúmul estel·lar, és a dir, una agrupació d’estrelles envoltada per una nebulosa de reflexió, que és un núvol de pols espacial. Actualment, se sap que la pols que envolta les estrelles no té cap relació amb el núvol que les envolta i que només s’hi troben de pas.

Les estrelles que formen les Plèiades són nou i s’anomenen igual que les set filles d’Atles i Plèione, més ells dos, de la mitologia grega: Astèrope, Mèrope, Electra, Maia, Taígete, Celeno i Alcíone.

Els núvols en dificultaran la visió?

La conjunció serà visible durant les primeres hores de foscor, amb el permís de la lluna, que es troba en fase creixent i il·luminada en un 68 % aquest divendres i un 78 % dissabte.

Les condicions atmosfèriques vindran marcades, aquest divendres, per alguns núvols que deixaran el cel mig tapat durant les primeres hores de la nit. La nit de dissabte es preveu més serena.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a