El veïnat de Ciutat Meridiana i Torre Baró ha rebut amb sorpresa i bona acceptació la notícia que el Consorci del Parc Natural de Collserola estigui tramitant la contractació d’un pastor per pasturar i, així, netejar la Collserola de Nou Barris, a banda de l’àrea veïna de Montcada i Reixac. L’indret és una de les zones que més incendis acostuma a concentrar cada estiu. A aquesta preocupació veïnal se li afegeix la sequera d’enguany. Ja hi ha tres pastors candidats per cobrir el lloc.

És el millor que han pogut fer. Des que a la zona no hi ha ovelles i cabres, la muntanya està més bruta”
Filiberto Bravo, AV Ciutat Meridiana

Els veïns de Ciutat Meridiana, per exemple, consideren molt encertada la mesura de portar-hi el ramat. “Si es declara un foc a prop ens arribaria de seguida. Crec que falta més neteja al bosc i ja era hora que el Parc de Collserola fes aquesta neteja de forma natural, amb les ovelles”, apunta José Alegre.

Una neteja natural d’herbes i sotabosc

A banda del que suposa la iniciativa en la prevenció d’incendis, també hi ha qui se sent atret per recuperar de nou les imatges de les ovelles pasturant pel barri. “Netejaran i, a més, és bonic veure les ovelles tan a prop”, assenyala una veïna de Torre Baró.

De moment, betevé ha pogut saber que el contracte de pasturatge que gestionarà el Parc de Collserola preveu cobrir la zona de Nou Barris i el llindar amb Montcada. L’acord tindrà una durada de dos anys, prorrogable a dos més. És un projecte paral·lel al de l’Ajuntament de Barcelona, que l’any passat va portar un ramat a Horta-Guinardó i aquest any ha intentat repetir l’experiència en una altra zona sense èxit. De moment, el concurs actual per a Nou Barris té tres pastors candidats.

arribada ovelles barcelona

Un dels pastors candidats, vell conegut de la zona

Un dels pastors candidats és en José Antonio Montoya, veí de Montcada, amb una llarga trajectòria en la pastura. En breu acaba el contracte que té amb el Parc de Collserola per netejar el Turó de Montcada amb les seves 300 ovelles. Si surt guanyador novament, tornarà a una zona que coneix bé, ja que hi pasturava de petit amb el seu pare i ell mateix ho ha fet fins fa uns anys. “Conec el turó d’en Segarra, la zona de Torre Baró… hi pujava amb 500 ovelles“, assegura.

Tanmateix es mostra crític amb la idea de començar a pasturar abans de l’estiu. “Hauria estat millor començar a la tardor, en un moment en què sigui segur per a les ovelles, perquè ara estarà tot sec, sobretot amb la sequera”, adverteix Montoya. Creu que, com a molt, ara es podria fer la zona de Torre Baró i Ciutat Meridiana, més boscosa. Demana als usuaris del Parc de Collserola que recordin que els gossos han d’anar lligats per evitar atacs al ramat.