L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris denuncia un nou atac incívic a la Font de Santa Eulàlia, un punt de trobada molt popular a Collserola anys enrere. Els caminants s’han sorprès aquests dies quan han descobert que han tirat a terra la porta de la mina i, també, algunes de les totxanes. Per sota de la destrossa, la canella resisteix, però —sigui per la sequera o perquè les pedres n’han obstruït el flux— ja no en raja aigua.

Aquesta acció vandàlica ha acabat de desfigurar una caseta ja coberta des de fa anys per grafits, que van amagar la figura de Santa Eulàlia i el nom de la font. De fet, fa temps que l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris denuncia la situació de degradació de la font arran d’acollir botellades. “S’hi aplega gent de matinada. Van començar amb els grafits, fan fogueres, trenquen coses…”, lamenta Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric.

Alerta per la degradació de les fonts de Collserola
La manca de manteniment i les festes incíviques malmeten fonts com la de Santa Eulàlia

Un racó construït per veïns

Va ser un grup de veïns de Nou Barris, encapçalats per Manuel Ferreiro, que als anys 80 i 90 va pujar i construir taules, bancs, i van fer manteniment d’aquest racó de Collserola. La Font de Santa Eulàlia es convertia a les tardes en un lloc de tertúlia, berenar i descans per a molts caminants de la serra. Ho afavoria la seva ubicació, a tan sols 10 minuts del polígon de Canyelles.

Reclamen protecció i manteniment de les fonts de Collserola

Però des que els veïns van deixar d’anar-hi, la font va començar una degradació que s’ha accelerat amb la celebració de les botellades nocturnes, motiu pel qual l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris reclama al Patronat del Parc de Collserola la protecció, rehabilitació i manteniment de diverses fonts. També d’aquesta, tot i ser de propietat privada. “S’ha d’arribar a un acord amb el propietari i dignificar-la. A més, hi falta vigilància, i que hi hagi treballadors, no voluntaris, del consorci de Collserola que cuidin les fonts”.

Entorns de la Font de Santa Eulàlia, plens de grafits i amb restes de fogueres

Precisament aquesta titularitat privada de la mina d’aigua va deixar la font fora de les actuacions que sí que es van fer, en canvi, a la Font Vella de Canyelles. Aquí es va fer una primera rehabilitació fa uns mesos a través dels pressupostos participatius. Va quedar pendent recuperar-ne la canella i l’aigua.