canvi-temps-31-desembre-2023
Mapa d'altura i superfície previst per al 31/12/2023 a les 12 h. Font: ECMWF (sortida 22/12 a les 00 h)

Els dies corren i l’any s’esgota. Les opcions de veure ploure i d’incrementar els escarransits registres pluviomètrics anuals es van reduint. La pluja serà la gran absent de l’inici de les festes nadalenques, així com la neu. Els mapes albiren una mica de llum gairebé en temps de descompte, entre el 29 i el 31 de desembre.

Temps anticiclònic a l’inici de les festes nadalenques

L’anticicló de les Açores tornarà a acostar-se a la península Ibèrica i el sud-oest d’Europa a partir del cap de setmana. L’assentament de les altes pressions damunt de Catalunya estabilitzarà completament l’atmosfera i afavorirà la presència de boira a l’interior. També tornarà la inversió tèrmica a les muntanyes, on l’ambient serà especialment càlid i amb valors de temperatura més propis de la primavera o de mitjans de tardor.

  • Els dies de Nadal i Sant Esteve s’esperen màximes a l’entorn dels 10 ºC a 2.000 metres d’altura i mínimes d’entre 5 i 8 ºC positius a aquesta cota. Ambient primaveral als Pirineus, amb predomini del sol.
  • A la costa i el prelitoral també brillarà el sol i l’ambient serà agradable al migdia, amb màximes d’entre 16 i 18 ºC de mitjana.
  • A Ponent i punts de l’interior, per contra, l’ambient serà totalment hivernal a causa de la presència de boira. La boira serà persistent a la Terra Ferma, punts de la vall de l’Ebre i també en algun punt de l’altiplà central i de la vall del Segre. En aquest entorn la temperatura màxima podria quedar fins i tot per sota dels 5 ºC.

Afebliment de l’anticicló abans de finalitzar el 2023

L’estabilitat atmosfèrica podria començar a degradar-se a mitjans de la setmana vinent. Malgrat que encara hi ha forta incertesa, els dos principals centres de previsió meteorològica (GFS i ECMWF) aposten per un descens gradual de la temperatura en altura a partir del dia 27 de desembre així com un afebliment de les altes pressions.

Entre els dies 29 i 31 de desembre fa uns dies que els mapes insinuen la possibilitat d’algun canvi més significatiu. Probablement arribarà juntament amb una profunda borrasca atlàntica i d’un solc d’aire fred en altura. Ara per ara no sembla que hagi d’afectar directament Catalunya, però sí que podria afavorir alguns xàfecs dispersos i neu al nord dels Pirineus.

La incertesa ara per ara és elevada i caldrà anar seguint si aquesta possibilitat es manté en les pròximes sortides dels models meteorològics o bé s’acaba difuminant. Es tractaria, en qualsevol cas, de la darrera oportunitat del 2023 per tal d’incrementar lleugerament el còmput de precipitació dels observatoris meteorològics.

L’índex NAO també veu el debilitament de l’anticicló abans de Cap d’Any

L’índex NAO (North Atlantic oscillation) és un indicador que permet intuir, a una escala global, quina pot ser la configuració atmosfèrica. Es tracta d’un índex útil per preveure com es poden moure a mitjà termini els centres d’acció (anticiclons i borrasques) a la península Ibèrica, Catalunya i l’oest d’Europa.

Aquest índex mesura la diferència de pressió atmosfèrica a nivell del mar entre Islàndia i les Açores, fet que ens dona una idea de la magnitud o potència de l’anticicló que implica estabilitat a la península Ibèrica, ja que bloqueja l’arribada de borrasques d’aire fred. Aquesta NAO té dues fases: la positiva i la negativa. La fase positiva indica l’anticicló de les Açores molt potent i baixes pressions a Islàndia, fet que implica una circulació zonal a latituds elevades. Normalment, amb la fase positiva de la NAO tenim bon temps. En canvi, la fase negativa consisteix en un debilitament de l’anticicló de les Açores i un desplaçament respecte al seu lloc habitual, fet que permet el despenjament de zones d’aire fred, la circulació de borrasques a latituds més baixes i el pas del corrent en jet a la península Ibèrica.

Evolució i previsió de l’índex NAO. Font: NOAA

Segons la projecció que realitza l’agència nord-americana NOAA, l’índex NAO (actualment clarament positiu) tindrà tendència a anar-se acostant a la neutralitat els pròxims dies i fins i tot ser lleugerament negatiu a partir de Cap d’Any. Aquest fet va en línia amb la previsió dels models ECMWF i GFS, els quals aposten per un debilitament de l’anticicló i l’acostament de borrasques a la darreria de desembre.

Res en cert per a la primera setmana de gener

Els mapes setmanals del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF) insinuen que la primera setmana del mes de gener podria ser seca en conjunt, més de l’habitual a Catalunya. Els mapes indiquen més pluja de la normal a tota la façana atlàntica europea i cap al Cantàbric, fet que fa pensar en el pas de borrasques atlàntiques que arribarien més desgastades a Catalunya.

No es veu cap tendència clara pel que fa a la precipitació del mes de gener en el cas de Catalunya. El model mensual de l’agència nord-americana NOAA entreveu molta més pluja de l’habitual a l’oest de la península Ibèrica. Convé recordar, però, que es tracta d’una previsió de baixa fiabilitat que només acostuma a entreveure, en el millor dels casos, la tendència general.

Anomalia de precipitació prevista per al gener del 2024. Font: NOAA