Alfons Puertas. Barcelona (arxiu)
Autor: Alfons Puertas

Una de les eines més útils i interessants per fer pronòstics a mitjà i llarg termini són les teleconnexions. Ens hem d’imaginar que l’atmosfera és un gran trencaclosques en què tots els centres d’acció pertorbacions i anticiclons— són les diferents peces que hi encaixen. D’aquesta manera, si analitzem els patrons globals dels grans centres d’acció que mouen les configuracions atmosfèriques, podem arribar a intuir quin temps tindrem en línies generals a casa nostra.

Una de les teleconnexions que tenen més influència a la península Ibèrica, a Catalunya i a Barcelona és la NAO (“North Atlantic oscillation”). Aquest índex mesura la diferència de pressió atmosfèrica a nivell del mar entre Islàndia i les Açores, fet que ens dona una idea de la magnitud o potència d’aquest anticicló, que marca estabilitat a la península Ibèrica i és un fort bloquejador de borrasques i aire fred.

Aquesta NAO té dues fases: la fase positiva i la fase negativa. La fase positiva indica l’anticicló de les Açores molt potent i baixes pressions a Islàndia, fet que implica una circulació zonal a latituds elevades. Normalment, amb la fase positiva de la NAO tenim bon temps. En canvi, la fase negativa consisteix en un debilitament de l’anticicló de les Açores i un desplaçament respecte al seu lloc habitual, fet que permet el despenjament de zones d’aire fred, la circulació de borrasques a latituds més baixes i el pas del corrent en jet a la península Ibèrica.

Doncs bé, al llarg de tot aquest mes d’octubre la previsió és que tinguem la NAO en fase negativa, fet que possibilita l’arribada de totes aquestes pertorbacions i zones d’aire fred, com ja ha passat al llarg de les últimes setmanes.

Alguns meteoròlegs investigadors ho apunten als seus comptes de les xarxes socials. La configuració d’un anticicló potent a Groenlàndia i el pol nord implica un descens de latitud de borrasques i pertorbacions.

Així doncs, aquests patrons a gran escala a l’hemisferi nord ens portarien una segona quinzena d’octubre amb pas de fronts i pertorbacions i amb una temperatura inferior a la normal per l’època.

Aquesta és una de les gràfiques que publica al seu web el Servei Nacional de Meteorologia de la NOAA. La línia negra és l’evolució que ja ha tingut aquesta NAO fins ara, i podem comprovar com tot el que va d’octubre es troba per sota de 0: això vol dir que hem tingut fase negativa. Les línies vermelles a partir del 12 d’octubre ens indiquen les diferents previsions. Si us hi fixeu, totes apunten a la continuació d’aquesta fase negativa de la NAO.