pluges acumulades setmana 17 abril 2024

Torna el dinamisme meteorològic típic de la primavera després d’uns dies amb regust d’estiu. L’entrada de vent del nord comporta un descens de la temperatura ja ben plausible i també un augment de la inestabilitat en algunes comarques, on podran caure algunes gotes. Malauradament, cap gran episodi a la vista.

Vent de nord i rebuf

El vent de nord bufarà de forma continuada els propers dies a l’Empordà i el mestral a la vall de l’Ebre. Aquest vent comportarà un descens marcat de la temperatura que ens encaminarà cap a un tram central de la setmana amb un ambient més digne de principis de la primavera, força fresc si tenim en compte que venim d’un cap de setmana extraordinàriament càlid.

Aquests vents, de tramuntana i mestral, són eixuts i no implicaran pluja allà on bufin, però ajudaran a la formació del clàssic rebuf, un fenomen que fa que la mateixa tramuntana i mestral, que són eixuts, girin a component marítim al tram central de la costa i aportin humitat. I serà precisament aquí on hi haurà més probabilitat de pluja.

Dimarts, dimecres i dijous, sobretot en alguns trams de costa i prelitoral

Els models ens deixaran tres dies amb aquesta situació en la qual els núvols s’acumularan a la costa i el prelitoral, especialment al tram comprès entre el Baix Empordà i el Garraf.

En aquestes comarques serà on la pluja, sense ser ni abundant ni tampoc general, podrà fer acte de presència en alguns moments. Ja durant el matí de dimarts s’han escapat alguns plugims al Maresme, un fet que s’ha repetit la matinada de dimecres i que es pot tornar a repetir la propera nit i també dijous, sobretot del riu Besòs cap al nord.

La pluja podria ser una mica més extensa i abundant aquest dijous, quan arribarà una mica més d’aire fred i hi podria haver alguna tempesta puntual a les comarques del nord-est. Però, com hem dit, no es tracta en cap cas d’un episodi que hagi de deixar quantitats importants i tampoc que hagi de regar gaires comarques.

Independentment, la pluja i la neu tornaran al vessant nord dels Pirineus.

Les capçaleres dels rius, gairebé del tot al marge

La situació de possible pluja serà exclusiva d’algunes comarques de costa i el nord-est i en deixarà gairebé al marge les capçaleres dels rius.

Només la capçalera del Ter té ara com ara un mínim bri d’esperança de veure una mica de pluja, concentrada especialment entre dimecres a la tarda i dijous, que és quan podrien caure xàfecs al Ripollès o Osona. Cap gran episodi que faci pensar en una revifada clara del cabal del Ter.

A la resta de capçaleres dels rius de les conques internes de Catalunya és encara més complicat que la pluja hi faci acte de presència i, en tot cas, si ho fa, serà d’una forma purament anecdòtica. No hi ha cap indicador que els embassaments hagin de tornar a fer una estirada clara en les reserves hídriques.

La fresca, garantida uns quants dies

Amb la pluja concentrada en algunes poques comarques i, en general, amb quantitats modestes, la bona notícia general serà l’arribada de la fresca.

A hores d’ara, sembla garantida durant tota la setmana i alguns escenaris obren la porta a mantenir l’ambient fresc també durant la setmana vinent, tot i que evidentment falten encara molts dies per poder-ho confirmar. Tot fa pensar en uns quants dies amb màximes per sota dels 20 ºC.

Font: ECMWF

Després d’un cap de setmana amb calor d’estiu, el retorn a la normalitat el celebrarem com una autèntica victòria. I tindrem això, normalitat o, en el millor dels casos, algun dia amb valors lleugerament per sota. Tot un què en un 2024 que acumula uns quants rècords de temperatura màxima i la normalitat és ben cara de veure. Que ens duri. Ja només ens faltarà la pluja. “Només” i, de moment, no en fa pinta.