Just quan viatjàvem a tota màquina cap a la primavera avançada, hem premut puntualment el fre, entre la nit i la matinada d’aquest dimecres, 27 de març, per tornar a l’hivern.

Ha tornat el fred típic de l’hivern després de dues setmanes

Per molts, que els termòmetres hagin tocat fons aquesta matinada ha estat com un desig fet realitat. I és que, a les acaballes del mes de març i després de força dies de temperatures més altes de les habituals, situar-nos per unes hores en un ambient una mica més fred del que seria normal per l’època sempre és d’agrair.

No és pas estrany haver assolit aquests valors, ja ho té la primavera, una època de contrastos per excel·lència i, en concret, el mes de març, que és conegut popularment pel refrany “Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i la jove si pot”. Com queda reflectit en el mapa de temperatures mínimes a Barcelona d’aquest dimecres, 27 de març, l’ambient de bon matí ha estat més propi de qualsevol dia de l’hivern que no pas de la primavera.

Mapa de temperatures mínimes, pròpies de l’hivern, a Barcelona d’aquest dimecres, 27 de març del 2024

Segons dades de l’Observatori Fabra, el termòmetre aquesta matinada ha baixat fins als 5,2 ºC. No havia baixat tant des del 10 de març, quan també vam assolir el mateix registre. En altres paraules, no feia tant fred des de feia més de dues setmanes.

Mapa de temperatures mínimes a Barcelona d’aquest dimarts, 26 de març del 2024

Però si comparem els registres d’aquesta matinada amb les temperatures mínimes de dimarts, 26 de març, la baixada ha estat força notable en el cas de les estacions a la vora de Collserola, una davallada d’entre quatre i cinc graus. A la resta de la ciutat, cap estació ha superat els 10 ºC.

L’observador del Carmel (@luismanchonjim1) ens ha comentat que també feia dues setmanes que no s’assolia una temperatura mínima tan baixa, 7,9 ºC, en concret el darrer dia va ser el dimarts 12 de març. L’estació de les Corts aquesta matinada ha registrat una mínima de 9,7 ºC, però fins i tot el 12 de març va quedar lleugerament per damunt amb 9,8 ºC.

En tot cas ha estat un fet puntual, un oasi dins d’un context de temperatures constantment elevades i de canvi climàtic. Ha estat tan esporàdic, que de cara a la pròxima matinada, la del 28 de març, es preveu que les mínimes s’enfilin fins a sis i 10 graus més respecte d’aquest dimecres. No es preveu que tornin a baixar tant en el que queda de mes.