Ja fa tres anys que a l’estació de Vallnord – Pal-Arinsal es duu a terme una trobada de dones i homes del temps procedents d’arreu del món, la International Weather Summit a Andorra.

Entre divendres 18 i diumenge 20 de gener aquesta estació d’esquí del Principat d’Andorra ha reunit meteoròlegs d’Andorra, Madrid, València, Catalunya, França, Bèlgica i Polònia, amb l’objectiu de conèixer el clima andorrà, les repercussions del temps en la vida i el turisme, i conèixer el domini esquiable.

betevé, entre els mitjans representats

Enguany, i un cop més, hi ha estat present també la secció del temps de betevé . També hi han acudit representants de La Sexta, TV3, À Punt TV (València), BFMTV (París-França), Nowa TV (Varsòvia-Polònia), RAC1 o Flaix FM, entre d’altres.

imatge meteoròlegs
Marcos Amores i Abel Queralt en primer terme

El clima andorrà i les allaus com a eix de la trobada

Enguany la trobada ha comptat amb la presència de Laura Trapero, investigadora del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA)

La conferència es va centrar en el present, passat i futur del clima andorrà, posant èmfasi en els episodis hivernals. D’entre aquests es va parlar de les allaus i de casos reals com el de l’allau del 8 de febrer del 1996 a Arinsal, en què la prevenció i l’evacuació de més de 300 persones pocs minuts abans del desencadenament de l’allau van ser claus per evitar una gran tragèdia.

El Principat d’Andorra també va patir, recentment, un episodi de múltiples allaus, concretament el dia 15 de febrer del 2018, després de diverses nevades i d’un augment sobtat de la temperatura.

imatge de la conferència
Conferència de Laura Trapero, investigadora del CENMA

Els efectes del canvi climàtic a Andorra

Un altre dels eixos de la xerrada va ser l’anàlisi de la temperatura i la precipitació al Principat d’Andorra des de l’any 1950 i fins a l’actualitat.

gràfica evolució temperatura mitjana
Evolució de la temperatura mitjana a Andorra. Font: IEA

La temperatura mitjana a Andorra ha augmentat 0,8 ºC respecte al període de referència 1981-2000, una mica menys que a la resta del Pirineu (1,2 ºC). L’increment s’ha notat sobretot a l’estiu en les temperatures màximes. Pel que fa a la precipitació, no s’observa una tendència significativa, per bé que s’entreveu un lleuger descens, especialment a l’estiu.

Pel que fa a a la cobertura de neu a l’hivern, ara per ara no hi ha cap canvi significatiu, malgrat que es manté una gran variabilitat entre anys secs i anys molt nivosos.

La cota de neu es preveu que tendeixi a pujar de forma clara a mitjans i finals d’aquest segle a causa de l’escalfament planetari.

Comparteix a: