Temporal de mar a Barcelona
Temproal de mar del desembre de 2019, fa un any.

Protecció civil va activar divendres en fase d’alerta el pla Inuncat per pluges intenses, acumulació d’aigua i fort onatge, arran de la llevantada que ens ha d’afectar aquest divendres i el cap de setmana. Aquest dissabte també ha activat el pla Ventcat.

Protecció Civil de la Generalitat, en base a la informació emesa pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar, ha activat el Pla especial d’emergències per acumulació d’aigua durant aquest divendres i dissabte al litoral i prelitoral de la meitat sud de Catalunya i per fort onatge a tot el litoral català. Concretament, es preveu superar els llindars d’intensitat (20 l/m2 en 30 minuts) i d’acumulació de pluja (100 l/m2 en 24 hores), així com d’estat de la mar amb onades que podran superar els 4 metres.

Davant les previsions meteorològiques i l’increment de l’alçada de les onades, l’Ajuntament de Barcelona ha activat divendres a la tarda el Pla Bàsic d’Emergències Municipal per mal estat de la mar en fase d’alerta.

Temporal de mar generalitzat

La llevantada ens durà un temporal marítim duríssim. El vent de llevant, i sobretot gregal en el cas de Barcelona, s’ha d’enfortir ja durant les properes hores i tindrà el seu punt màxim aquest dissabte, amb ratxes de vent que podran superar els 70 km/h a bona part de la costa catalana, inclosa Barcelona.

Alçària mitjana de les onades prevista per dissabte 28 de novembre a les 19 h. Font: Consorzio LaMMA

Els models de previsió d’onatge indiquen onades que podran superar els 3 m a bona part del litoral, sobretot del Baix Llobregat cap al nord, on poden superar els 4 m, especialment la tarda i nit de dissabte, que és quan es preveu el màxim d’onatge a casa nostra. Es recomana a la ciutadania que augmenti la precaució i eviti accedir a les platges. Així mateix es recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges.

avís de perill per onatge emès pel Meteocat per a aquest dissabte 28 de novembre. font: Meteocat

En aquest sentit tant el Servei Meteorològic de Catalunya con l’AEMET han emès diversos avisos referents a l’onatge, amb maregassa generalitzada arreu i onades de més de 2,50 m. Cal extremar les precaucions i evitar anar al front marítim. També hi ha avisos per vent superior als  70 km/h a tota la costa compresa entre l’Empordà i el Baix Llobregat.

Pluges intenses al nord-est

Les pluges també han de ser importants i, en alguns casos, molt abundants. Protecció civil ha activat el pla Inuncat en aquest sentit, i és que es preveuen acumulacions de pluja que podran superar àmpliament els 100 litres per metre quadrat (sumats als ja caiguts) en algunes comarques de Tarragona i Girona, amb nevades importants a partir d’uns 1.800-2.000 m.

Avís de perill per acumulació de pluja emès pel Meteocat per a aquest dissabte, 28 de novembre. font: Meteocat

En el cas de Barcelona, amb molta probabilitat, més que la quantitat de pluja en podrà ser la intensitat, que podria ser forta durant alguns trams d’aquest dissabte, amb intensitats que podrien superar els 20 litres en 30 minuts.

La llevantada començarà a remetre aquest diumenge.