La temperatura a les andanes del metro es troba força per sobre la que hi ha a l’exterior al llarg de tot l’any, però és a l’estiu quan arriba a fer gairebé insuportable en algunes estacions. A l’interior dels combois, en canvi, la temperatura sol ser habitualment molt més agradable, fresca fins i tot en alguns moments.
De les Glòries fins a plaça d’Espanya, passant per plaça de Catalunya
Per tal de comprovar en quina mesura variava el termòmetre, s’ha dut a terme un trajecte entre la plaça de les Glòries i la plaça d’Espanya utilitzant la Línia 1, la vermella. A mig camí ens hem aturat a plaça de Catalunya, on hem transitat a peu pels passadissos que porten fins a la Línia 3, la verda.
A l’inici de l’experiment, a les 8 h, la temperatura assenyalava 25,3 ºC a l’exterior de la plaça de les Glòries, un valor del tot habitual al bell mig de l’estiu barceloní. A l’interior, a l’andana, la temperatura s’ha disparat fins a 29,8 ºC amb una humitat a l’entorn del 50%. L’índex de xafogor equivalent se situava en aquest punt al voltant dels 35 graus.
A l’interior del primer comboi que ha passat a aquella hora -pocs minuts després de les 8 h- la temperatura ha acabat davallant fins a gairebé 25 ºC abans d’arribar a l’estació de Catalunya. La humitat ha baixat fins al 40 %, un fet que ha contribuït que la sensació de confort fos clarament superior que a l’exterior.
Cal apuntar que el vagó anava mig ple, i que la temperatura oscil·lava lleugerament en funció del punt del vagó, de la proximitat de la sortida d’aire condicionat i de l’altura en la qual se situés el sensor.
A l’andana de la línia vermella de Catalunya el termòmetre s’ha tornat a enfilar amb celeritat per damunt dels 30 graus, concretament fins a 32 ºC. Aquesta temperatura s’ha mantingut també durant el trajecte a peu fins a l’andana de la línia verda, al llarg dels passadissos que connecten les dues línies de metro. Al final de l’andana de la línia verda, a prop de la sortida a la plaça de Catalunya i als Ferrocarrils Catalans, el termòmetre ha arribat a assenyalar 32,4 ºC. La humitat es movia poc per sobre el 40 % en aquell punt, però no evitava que la sensació de xafogor s’acostés als 38 graus.
La darrera mesura s’ha realitzat a l’andana de la Línia 1 d’Espanya uns minuts abans de les 9 h. En aquell moment la temperatura era de 32,6 ºC i la humitat voltava el 45 %. La temperatura de xafogor era de 39 graus.
Com varia la temperatura al llarg de l’any?
Per respondre aquesta pregunta caldria dur a terme un treball de camp exhaustiu i regular, tenint present també els canvis de situació meteorològica a l’exterior i fent mesures a les diferents estacions i línies de metro. De forma indicativa, però, podem analitzar algunes mesures de temperatura que anteriorment ha realitzat betevé.
El 21 de setembre del 2016, per exemple, es va obtenir una temperatura de fins a 36 ºC a l’andana de la línia verda de Catalunya, o de 29 ºC a la de Glòries. A l’interior dels vagons el termòmetre voltava els 26 ºC i a l’exterior la temperatura era de 21 ºC
El 14 de desembre del 2016, un dia d’ambient hivernal, amb tan sols 10 graus a primera hora, a l’andana de l’estació de Glòries (Línia 1) la temperatura era de 23 ºC i dins del comboi el termòmetre oscil·lava a l’entorn dels 25 ºC.
La temperatura varia poc, així doncs, al llarg dels mesos a l’interior dels vagons, però no a les andanes. El contrast tèrmic entre l’exterior, les andanes i els vagons és, en qualsevol cas, molt rellevant al llarg de tot l’any i convé que ens vestim de forma conseqüent amb la temperatura de cada entorn.
A continuació podeu recuperar l’experiment que ha realitzat en directe @btveltemps:
Prenem la temperatura al metro https://t.co/j3DWhB5vs7
— btv el temps (@btveltemps) 13 de juliol de 2018