aigua del mar diumenge 27 agost
Barcelona, aquest diumenge

Qui vagi a fer un bany aquesta setmana trobarà que l’aigua del mar ja no està a la temperatura de fa uns dies. És cert que continua molt alta, però el descens ha estat marcat amb el canvi de temps i és probable que encara baixi una mica més durant la setmana.

De gairebé 30 ºC a menys de 26

La boia que Ports de l’Estat té davant el port de Barcelona va arribar a marcar una temperatura de gairebé 30 ºC la setmana passada, amb l’onada de calor que va deixar diversos rècords històrics a la ciutat.

Però el temps del cap de setmana ho ha canviat tot. El descens de la temperatura ha estat una evidència en superfície —diumenge al migdia hi havia gairebé 20 ºC menys que dimecres— i això s’ha notat també en un sistema molt més inercial com el marítim, on la temperatura de l’aigua del mar ha reculat de manera clara.

Deixem enrere així el rècord de la temperatura de l’aigua registrada a Barcelona pel Diego Lázaro, que mesura l’aigua del mar sistemàticament des del 2006 i que va registrar una temperatura de 28,5 ºC dimecres passat en el que serà, amb tota probabilitat, el pic de temperatura del 2023.

Mar remenada, afloraments, pluja i menys insolació

I és que tot suma, i més en l’aigua del mar. No només la manca de sol i la pluja han comportat el descens de la temperatura. Evidentment hi han ajudat, però, probablement, no en siguin les causes principals, que hem de buscar, d’una banda, en l’estat de la mar, molt més remenada aquests dies —les onades van fregar els 4 m d’altura a Barcelona—, fet que ha comportat que l’aigua del mar profunda més fresca s’hagi pogut remenar amb l’aigua més càlida superficial, cosa que ha generat un descens de la temperatura.

De l’altra, trobem també un altre fenomen important i que passa sovint en aquests descensos de la temperatura: l’aflorament d’aigües profundes o el que anomenem “upwelling”.

El vent de mestral empeny la superfície càlida mar endins. Foto: meteociel

Aquest fet succeeix quan el vent dominant pentina la superfície aquàtica en sentit contrari a la costa (cap a mar endins, de mestral o ponent en el cas de Barcelona). Això comporta que les aigües superficials més càlides marxin mar endins i que arran de mar aquest fet hagi de quedar compensat amb l’aflorament d’aigües profundes, molt més fredes, un fet que pot continuar passant els propers dies.

L’aportació d’aigua de pluja de rius i rieres també ha contribuït en aquest descens.

El descens supera els 7 ºC a la Costa Brava

Si a Barcelona el descens és notori, a la Costa Brava el descens de la temperatura de l’aigua del mar és dràstic i s’acosta als 8 ºC.

La boia que Ports de l’Estat té al cap de Begur va marcar dimecres passat més de 28 ºC, però la pluja i l’entrada de la tramuntana, amb l’aflorament d’aigües profundes i alteració de l’estat de la mar, han comportat un descens de gairebé 8 ºC en només cinc dies.

Aquest dilluns al matí l’aigua del mar en aquest punt de la Costa Brava marcava només 20,75 ºC, 7,5 ºC menys que dimecres.

A la costa de Tarragona el descens és similar al de Barcelona i la temperatura ha passat dels gairebé 30 ºC de la setmana passada als prop de 27 actuals.