Finalment, la pluja ha regat amb abundància el conjunt de Barcelona. El fort xàfec que hi ha hagut de bon matí ha obert les portes a un diumenge ennuvolat, fresc i plujós.

Des de mitjanit s’han acumulat registres de més de 30 l/m² de manera gairebé generalitzada. Ara bé, en alguns indrets els patacs d’aigua han deixat quantitats encara més destacables. Es tracta de registres que feia molts mesos que no es veien d’una manera tan extensa.

Prop de 50 l/m² en un sol dia

Després de més de vint dies, durant les darreres hores els pluviòmetres han treballat de valent. S’han acumulat de 30 a 50 l/m² només aquest diumenge. Els registres més importants fins a les cinc de la tarda de la xarxa d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, de Meteoclimàtic i de Wunderground han estat:

  • 50 l/m² a Sant Andreu
  • 44 l/m² a Torre Baró
  • 43 l/m² a Sants i a Roquetes
  • 41 l/m² a les Corts

Ara bé, la pluja ja havia fet acte de presència dissabte a la tarda. No es van registrar grans acumulacions d’aigua, però cal sumar-les a les dades d’avui. Així, en tot l’episodi s’han registrat entre de 50 l/m² i 60 l/m² a punts propers al riu Besòs.

Feia un any que no plovia tant a Barcelona

Enmig de la sequera que estem vivint, un episodi de pluja abundant com el d’aquest cap de setmana és molt benvingut. Darrerament, s’havien fet molt cars de veure.

De fet, per trobar un dia més plujós que aquest diumenge a Barcelona cal recular pràcticament un any, fins al 31 d’agost del 2022. En aquella ocasió hi va haver dos aiguats: un al matí i un altre a la tarda. Aleshores es van recollir entre 30 i 60 l/m².

Hi ha alguns barris en els quals cal anar encara més enrere per a trobar un dia tan plujós com aquest diumenge. Al Raval s’han mesurat 38 l/m², un registre que no se superava des del 12 de març del 2022, és a dir, fa un any i mig.

De 50 a 80 l/m² al Maresme, amb algun ensurt

Una mica més al nord de Barcelona les pluges han estat encara més abundants. El Maresme ha estat la comarca de l’entorn metropolità que més aigua ha rebut durant les darreres hores. S’han acumulat registres molt per sobre dels 50 litres per metre quadrat:

  • 84 l/m² a Premià de Mar (Club Nàutic)
  • 75 l/m² al Masnou (Ocata)
  • 74 l/m² a Vilassar de Mar (fins a les 9 h, SMC)

Com que bona part d’aquesta pluja ha caigut en poca estona, les rieres han augmentat de cabal de manera sobtada. S’han produït petites inundacions, i fins i tot els Bombers han hagut de rescatar una persona de dins d’un cotxe que s’ha vist arrossegada per una riera a Vilassar de Mar.

Una ploguda que només fa pessigolles a la sequera

Malgrat la pluja d’aquest cap de setmana, el cert és que continua la sequera. Caldria que hi hagués diverses tongades de xàfecs com la de diumenge al llarg de les pròximes setmanes o mesos per a aconseguir posar-hi punt final.

Tenint en compte la precipitació de dissabte i de diumenge, a l’Observatori Fabra s’hi han acumulat 221 l/m² des de l’1 de gener, el 64 % del que tocaria. Si agafem els últims 365 dies, la xifra no és gaire millor: s’han registrat 332 l/m² entre el 28 d’agost del 2022 i el 27 d’agost del 2023, mentre que la mitjana s’acosta als 622 l/m².

Si fins a acabar el mes d’agost no cauen 57 l/m² més, l’any pluviomètric 2022-2023, que comprèn el període de l’1 de setembre al 31 d’agost, podria esdevenir el més sec de la sèrie de l’Observatori Fabra. Ara per ara, el més eixut correspon al 2020-2021, amb 343 l/m².