La pluja ha fet acte de presència i ho ha fet amb ganes. Feia molt de temps que no plovia tant en tan poc temps. L’aigua que ha caigut des de primera hora del matí ha convertit aquest 27 d’agost en el dia més plujós des del 31 d’agost del 2022, és a dir, fa pràcticament un any. On més ha plogut ha estat a Sant Andreu, amb registres de fins a 49 l/m² a les 13.15 h, seguit de Sants (43 l/m²).

L’arribada d’un embossament d’aire fred en alçada, en combinació amb l’aire càlid i humit que ha quedat a Catalunya després de l’onada de calor, ha fet que per fi arribessin tempestes, que s’han traduït en un episodi d’aiguats a Barcelona: pluges amb una intensitat molt elevada i en un lapse de temps molt curt. La tongada de precipitacions, que ha estat intermitent i localment torrencial, va començar aquest dissabte i ha persistit durant bona part d’aquest diumenge.

Un aiguat ha escombrat Barcelona d’oest a est aquest diumenge a primera hora, pels volts de les 8 h. Ha deixat entre 15 i 25 l/m² en poca estona i això ha fet baixar els carrers plens d’aigua.

Aquests registres de pluja són els més importants des del mes d’abril en alguns barris. Superar els 20, 30 i 40 l/m² en el context de sequera actual s’ha convertit en un fet ben poc freqüent i que passa comptades vegades. L’aiguat matinal de diumenge ha estat més destacable al Maresme. En algunes poblacions com el Masnou s’han acumulat més de 50 l/m².

Platges buides i el Tibidabo, tancat

La pluja persistent, les ratxes de vent de més de 50 km/h i el fort onatge, de fins a 2 metres, han buidat les platges de banyistes. Només algunes persones, entre elles usuaris dels clubs de natació de la zona, han aprofitat l’ocasió per passejar pràcticament soles. Els xiringuitos no han obert.

Tampoc no ha obert el Parc d’Atraccions del Tibidabo. En una piulada a twitter han lamentat que la situació meteorològica no els ha permès dur a terme l’activitat amb normalitat.

Avisos per intensitat i acumulació de pluja

El Servei Meteorològic de Catalunya va emetre un avís per intensitat de pluja que afectava Barcelona, davant la possibilitat que els aiguats puguin acumular més de 40 l/m² en 30 minuts. A més a més, també hi ha vigent un avís per acumulació de puja, que localment podria superar els 100 l/m² entre el vespre de dissabte i el vespre de diumenge.

És per això que Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el pla Inuncat.