Autor: Alfons Puertas

El canvi de massa d’aire ha estat molt evident. La d’aire càlid, que va provocar l’onada de calor de fa uns dies, ha marxat Mediterrània enllà i l’ha substituïda una d’aire fresc. Com a resultat, la temperatura ha baixat de manera molt notable al llarg dels últims dies.

El descens s’ha pronunciat aquest diumenge, coincidint amb l’episodi de pluja que ha regat tots els racons de Barcelona.

La temperatura ha anat baixant durant la matinada

Just a mitjanit l’ambient encara era xafogós. La mica de pluja que va caure dissabte a la tarda va fer augmentar la humitat, però no va ser prou per fer baixar la temperatura, que encara rondava els 25 graus.

Durant la matinada, a mesura que es va anar imposant la massa d’aire més fresc que provenia del nord del continent europeu, el termòmetre anava marcant valors cada cop més baixos.

Ha estat coincidint amb la pluja continuada de la primera meitat de diumenge quan s’ha registrat la mínima del dia.

Entre 15 i 20 graus de diferència entre els migdies de dimecres i de diumenge

El migdia d’aquest diumenge l’ambient era agradable, fins i tot fresc. Recordava la tardor, i no pas un dia de finals d’agost.

El canvi respecte de dimecres al migdia, quan es va assolir el pic de l’onada de calor, és més que notable. En general, a Barcelona la temperatura ha baixat entre 15 i 20 graus, tot i que en alguns punts el descens ha estat encara més marcat.

Les dades de les estacions automàtiques que el Servei Meteorològic de Catalunya té repartides per la ciutat ho evidencien:

  • Observatori Fabra: 16 ºC diumenge i 37 ºC dimecres: 21 ºC de baixada.
  • Zona Universitària: 17 ºC diumenge i 37 ºC dimecres; 20 ºC de baixada.
  • Port: 19 ºC diumenge i 35 ºC dimecres: 16 ºC de baixada.
  • Raval: 18 ºC diumenge i 34 ºC dimecres: 16 ºC de baixada.
  • Zoo: 18 ºC diumenge i 33 ºC dimecres: 15 ºC de baixada.

No es baixava dels 20 graus a tot arreu des del 4 d’agost

No hi ha hagut cap barri de Barcelona on la temperatura mínima d’aquest diumenge hagi quedat per sobre de la marca dels 20 graus. Això vol dir que, per primera vegada des del dia 4 d’agost, no s’ha registrat una nit tropical.

Els valors més baixos s’han produït a la part alta i a Collserola. Al Rectoret, per exemple, la mínima ha quedat unes dècimes per sota dels 15 graus. Per contra, els més elevats corresponen a la part més propera a la franja litoral i al centre de la ciutat, amb registres que han voltat els 18 graus.

Els registres més baixos des del 26 de maig

A l’Observatori Fabra no hi feia tanta fresca des del 26 de maig, quan es va arribar als 12,4 graus. Aquest diumenge s’ha baixat fins als 14,5 graus de mínima.

La mateixa situació es repeteix a la majoria d’estacions meteorològiques. Cal recular a finals de maig per trobar registres semblants als de les últimes hores.