posta sol barcelona 4 desembre
La posta de sol del 4 de desembre de 2021 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

El sol es pondrà avui a les 17.22 h. Pot semblar una hora qualsevol, però el cert és que hem arribat als dies en què el sol es pon més d’hora i, per tant, les tardes ja no s’escurçaran més.

El punt d’inflexió, el 9 de desembre

El fet és que tècnicament la tarda encara s’ha d’escurçar alguns segons, però sempre amb la posta de sol a les 17.22 h segons les dades calculades per l’Observatori Astronòmic Nacional de l’Institut Geogràfic Nacional.

Evolució anual de les hores de sol (blau) i nit (negre) per Barcelona. Font: timeanddate

Serà tècnicament a partir del 9 de desembre quan la tarda començarà a guanyar alguns segons de llum solar, és el tradicional pas de puça de Santa Llúcia.

Els dies es continuaran escurçant fins al solstici

Malgrat tot, els dies es continuaran escurçant en còmput global. Si bé a la tarda podem dir que ja hem tocat “fons”, no podem dir el mateix pel que fa al matí, que continua escurçant-se.

A principis de desembre, tenim la sortida de sol al voltant de les 8 h. Una albada que encara ha de progressar fins a principis de gener, quan el sol sortirà passades les 8.15 h, en els dies en què el sol sortirà més tard.

De tota manera, en còmput global, el punt d’inflexió serà el dia del solstici, moment en què el sol anirà recuperant temps a la foscor nocturna. Serà també el dia en què projectarem les ombres més llargues de l’any.

Les 18 h, a finals de gener

El sol anirà lentament guanyant terreny a la tarda, però ho farà molt a poc a poc d’entrada, per anar accelerant aquest creixement a mesura que ens acostem més a l’equinocci de primavera.

Tant és així que no serà fins a finals de gener (concretament el dia 26) que el sol es pondrà passades les 18 h.

Sigui com sigui, som al moment de l’any en què les tardes són més curtes. Per als amants del sol de tarda, ànims. Les tardes no s’escurçaran més. La llum al final del túnel.