setembre Observatori Fabra Barcelona
foto: Alfons Puertas

El setembre d’enguany es torna a enfilar ben amunt a la classificació dels mesos de setembre més càlids registrats mai a Barcelona i, tot i que ha quedat a les portes del podi, ha obtingut una quarta posició que posa de manifest la calor que hem tingut, especialment durant la primera meitat del mes.

Es manté l’únic rècord mensual del segle XX

Els 22,5 ºC registrats, tot i que falta encara la confirmació oficial, igualen en quarta posició amb el setembre del 2018 la llista dels mesos de setembre més càlids registrats mai a l’Observatori Fabra (1914-2022).

198723,5 ºC
201122,9 ºC
202122,8 ºC
202222,5 ºC
201822,5 ºC

Una llista que continuarà encapçalant 35 anys després el setembre del 1987, que és el darrer rècord de temperatura mitjana mensual que queda del segle XX.

Tota la resta de mesos tenen ja el seu rècord de temperatura mitjana mensual en el segle XXI, set dels quals són a partir del 2010, en un escalfament que no té aturador.

El registre d’aquest setembre del 2022 pot semblar una mica enganyós, ja que aquesta quarta posició emmascara una primera quinzena que va rebentar tots els registres i que era ben digna d’un mes de juliol o agost.

L’arribada de la tardor astronòmica va comportar un canvi d’escenari que ens va portar fins i tot més fresca de la que seria habitual, cosa que ha corregit mínimament una desviació que, fa 15 dies, era descomunal. Finalment, el setembre d’enguany “només” haurà quedat 1,7 ºC per sobre del que seria habitual a l’Observatori Fabra.

Es trenquen quatre podis consecutius en un 2022 que va camí de fulminar el rècord anual

Aquest 2022 va camí de trencar rècords un darrere l’altre i des del punt de vista termomètric està tenint un comportament del tot excepcional.

El setembre d’enguany trenca quatre mesos seguits encadenant podis de calor. En els nou mesos que hem consumit aquest 2022, s’ha registrat un rècord històric de temperatura mitjana mensual (maig), tres segones posicions (juny, juliol i agost) i tres quarts llocs (gener, febrer i setembre) en una llista que té fins a 109 posicions.

Amb aquestes dades, la mitjana anual amb data del 30 de setembre va ser gairebé un grau per sobre del registre anterior, del 2020. Dels 18,8 ºC de mitjana aquest 2022 als 17,9 ºC del 2020. Una autèntica barbaritat que només un petit miracle en forma d’un darrer trimestre extraordinàriament fred impediria que el 2022 fos l’any més càlid de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra.

Per fer-nos-en una idea, el fred que hauria de fer per impedir el possible rècord anual del 2022 seria equivalent a tenir un últim trimestre amb una temperatura mitjana d’11 ºC, un fet que només ha passat en 26 ocasions (de 109) l’última de les quals va ser al 1980, farà 42 anys.

Setembre del 2022 eixuga les fonts

Setembre ha estat un mes amb força dinamisme meteorològic i força situacions de xàfecs i tempestes. Malauradament, Barcelona no ha estat gens beneficiada i, en el cas de l’Observatori Fabra, s’han registrat només 13,1 litres per metre de pluja caiguda, un 16 % del que seria normal (més de 80).

Els 13,1 l/m2 caiguts aquest setembre són una dada especialment escarransida i ho és tant que només nou setembres ha plogut menys que enguany.

Els embassaments han aturat el cop gràcies a les pluges caigudes a finals d’estiu, però la sequera és encara evident arreu. De fet, aquest setembre ha estat poc plujós a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat, i sec a les del Segre, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana. En canvi, bona part de les comarques de Girona, punts del nord de la Catalunya Central i del Camp de Tarragona, ha plogut més del compte.

Precipitació acumulada (en l/m2) i precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica (en %) del setembre 2022. Font: SMC