La sequera no s’ha acabat ni de bon tros. Ara bé, la pluja de les darreres setmanes que, sobretot, ha regat l’interior ha aconseguit aturar el cop. I no només això, sinó que els embassaments de les conques internes comencen a notar-ne d’una manera més clara els efectes. El pantà de Sau és, per ara, l’embassament que més ha canviat d’aspecte en poc més d’un mes.

Les imatges diàries de la càmera que Meteoguilleries té situada a Vilanova de Sau (Can Mateu) mostren com ha anat pujant el nivell d’aigua del pantà de Sau. Un increment del volum d’aigua embassada que s’ha vist accelerat durant les últimes jornades.

Sau ha passat del 8 % de capacitat l’1 de maig a superar el 20 % aquest 7 de juny. Des del 18 d’octubre de l’any passat que no hi havia “tanta” aigua a l’embassament.

El doble d’aigua embassada en un mes

Si a mitjans de primavera el pantà de Sau presentava un aspecte llastimós a causa de la sequera i del buidatge que s’havia fet cap a Susqueda, ara mateix l’escenari és sensiblement diferent. En qüestió d’un mes s’ha doblat el volum d’aigua emmagatzemat. És una bona notícia molt relativa, ja que el nivell d’aigua continua sent molt baix. Mentre que el dia 7 de maig hi havia 14,52 hm³ embassats, el dia 7 de juny n’hi havia 32,60 hm³.

El ritme d’increment del volum d’aigua embassat s’ha anat accelerant al llarg dels últims dies. Des de la recta final del mes de maig, d’un dia a l’altre està augmentant entre 0,5 i 1 hm³. Ara bé, aquest juny l’increment diari està superant l’hectòmetre cúbic.

La variació diària més important, de moment, ha estat entre els dies 6 i 7 de juny. El volum d’aigua embassat va passar dels 29,82 als 32,60 hm³ en 24 hores i va recuperar +1,67 punts percentuals.

El pantà de Susqueda, en canvi, va perdent aigua lentament. Ara bé, el balanç del conjunt Sau-Susqueda és positiu gràcies a la ràpida millora de Sau, tal com es veu a la gràfica.

El revulsiu dels aiguats de dimarts a la tarda

Durant bona part del mes de maig i de juny, gairebé cada tarda la pluja ha anat fent acte de presència a la conca del riu Ter. De mica en mica el terreny s’ha anat xopant i, cada vegada més, l’aigua llisca pels vessants de les muntanyes i va a parar als rius i torrents que l’aporten als embassaments.

Els aiguats que dimarts, 6 de juny, hi va haver a la comarca d’Osona s’han fet notar ràpidament als cursos fluvials. Rius com el Gurri o el Mèder a Vic, del qual és afluent, van veure com el cabal va augmentar de manera sobtada. El riu Gurri a les Masies de Roda va augmentar el cabal dels 0,3 m³/s als 23 m³/s. Tota aquesta aigua va a parar al riu Ter.

Hi entra molta més aigua de la que en surt

Abans de les tempestes d’aquest dimarts, a l’altura de Roda de Ter, aigües amunt dels embassaments, el Ter duia un cabal de 16 m³/s. Quan va arribar el pic de l’avinguda, va arribar als 135 m³/s i, posteriorment, el cabal es va estabilitzar al voltant dels 20 m³/s.

Aigües avall dels embassaments, a la Cellera de Ter, on l’Agència Catalana de l’Aigua té la següent estació de mesura del cabal del riu Ter, el registre és molt menor. Se situa al voltant dels 4 m³/s. Per tant, la quantitat d’aigua que entra als embassaments de Sau-Susqueda és molt superior de la que en surt.

La sequera no s’ha acabat

Cal tenir en compte que, tot i aquest bri d’esperança que és veure com els embassaments es comencen a omplir, la situació continua sent de sequera molt intensa. El conjunt dels pantans de les conques internes es troba al 26 % de capacitat, un nivell molt baix al qual, malauradament, sembla que ens hem acostumat.

Per altra banda, les pluges no estan regant tot el territori. Contràriament al que podia semblar, el mes de maig ha estat plujós només en algunes comarques. A Barcelona, la major part de les tongades de xàfecs i tempestes de les últimes setmanes han passat de puntetes o, directament, de llarg.

Per alguna cosa es comença, però encara cal molta, molta més pluja. I a tot arreu.