Un núvol corró, “roll cloud” o “volutus” en anglès, és un núvol estrany i no gaire freqüent que adopta la curiosa aparença d’un corró o d’un cilindre. Es tracta d’un núvol estret -de poques desenes o centenars de metres d’amplada- però de gran longitud, en alguns casos pot arribar a fer diversos centenars de quilòmetres de llargada.

És un núvol altament indicatiu pel que fa al pronòstic meteorològic pel fet que es forma justament a la línia de separació de dues masses d’aire, de característiques ben diferents.

La seva formació és complexa i s’esdevé a la part més baixa de la troposfera. Es produeix quan l’aire més fred descendent d’una tempesta propera, avança i xoca amb una massa d’aire més càlida. També es pot generar en absència d’una tempesta, quan penetra una massa d’aire més freda i interacciona amb la càlida precedent. El resultat és la gestació d’un núvol que sembla que giri sobre ell mateix, com una rentadora.

El núvol de divendres 7 de juny a Barcelona

Al llarg de la tarda de divendres una entrada de vent eixut i càlid de garbí i ponent va disparar la temperatura fins a 29 graus a la ciutat de Barcelona i va fer baixar sobtadament la humitat, per sota el 40 % en alguns barris. La massa d’aire, seca i càlida, va ser substituïda sobtadament de cara al vespre per una de més humida i fresca impulsada pel vent de gregal. La nova massa d’aire va arribar procedent de la Costa Brava, resseguint el litoral.

L’arribada de la massa fresca va coincidir amb el pas del “roll cloud” davant de la costa barcelonina. La imatge animada va ser capturada des de la càmera de betevé situada a la Torre de Collserola. La temperatura va baixar de forma brusca, de 26 ºC fins a 19 ºC en menys d’una hora, tal com s’observa al gràfic de l’estació meteorològica de betevé, i la humitat va pujar amb celeritat.

gràfica temperatura betevé
Brusc descens de la temperatura al voltant de les 21 h del dia 7 de juny.

El “roll cloud” o “volutus” va ser inclòs com a nova categoria dins de l’Atles Internacional de Núvols de l’Organització Meteorològica Mundial, renovat l’any 2017. Convé recordar que aquesta publicació de referència incorpora diverses fotografies realitzades per l’Alfons Puertas des de l’Observatori Fabra.