Fa poques setmanes que els tècnics del Parc Natural de l’Alt Pirineu van decidir realitzar la primera monitorització en directe d’un niu de gall fer (“tetrao urogallus”) a Catalunya. El gall fer és una espècie amenaçada a tota la península Ibèrica, i que una gallina de gall fer estigués covant sis ous va ser tot un serial que es va seguir, durant dies, a les xarxes socials. A Catalunya només n’hi ha al Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Monotorització del niu
La localització del niu d’aquesta gallinàcia, batejada amb el nom de Nicola, va ser possible gràcies al seguiment d’exemplars de gall fer per GPS i que duu a terme el Servei de Flora i Fauna del parc. Segons els tècnics, l’any passat la Nicola també va fer niu i va covar alguns ous, però un depredador se li va menjar la posta, com gairebé la meitat de les postes de gall fer.
Final tràgic per a la Nicola
Dimecres passat, el parc va informar que durant la matinada es va produir una intrusió d’un depredador al niu de la Nicola, concretament una marta (“martes martes”). L’animal va fer diferents viatges emportant-se els ous un a un, potser cap a algun lloc on també hi té cries. A les 5.40 h la marta es va endur l’últim ou, just 10 minuts abans que arribés la Nicola.
A les 6:50 finalment ha cloquejat lamentant-se 😥 i ha marxat volant…
Esperem que l’any vinent tinguis més sort Nicola! 🍀 https://t.co/djFPd9csBc pic.twitter.com/vIChvXb81y— Parc Natural de l'Alt Pirineu (@pnaltpirineu) June 17, 2020
El Parc Natural de l’Alt Pirineu recorda que, atesa la fragilitat dels ocells que nidifiquen a terra, cal dur sempre els gossos lligats quan es va a la muntanya.
https://twitter.com/pnaltpirineu/status/1273258463095898112