Les pluges freqüents que han descarregat aquestes darreres setmanes poden fer creure a més d’un que la campanya d’incendis d’aquest estiu es presentarà tranquil·la. Però no serà així. Els experts en incendis forestals del cos de Bombers de la Generalitat, així com el conseller de l’Interior, Miquel Buch, han posat de manifest que hi ha un risc elevat d’incendis a Catalunya aquest estiu malgrat la falsa sensació que ha plogut prou.
Si bé és cert que les pluges han sigut freqüents durant les últimes setmanes a molts punts de Catalunya, la desestacionalització i els efectes del canvi climàtic són les amenaces principals que mantenen en alerta la campanya d’incendis forestals. Cal remarcar que aquest hivern passat, i també la primavera, han enregistrat anomalies càlides en el seu balanç estacional a Catalunya. A més a més, el global de l’hivern també ha destacat per la manca de pluja, a diferència de la primavera que enguany ha sigut humida.
Ens trobem davant d’una #CampanyaForestal2020 de risc per la desestacionalització i els efectes del #canviclimàtic, i en paral·lel estem treballant en les mesures de protecció i autoprotecció per la #Covid19. La situació no és òptima però hi treballem incansablement pic.twitter.com/7Bylk6YQhk
— MiquelBuch (@MiquelBuch) June 10, 2020
L’estiu també té tots els punts per ser càlid
Els analistes del cos de Bombers preveuen que, a llarg termini, la previsió meteorològica reafirma la tendència càlida del 2020. En aquest sentit, diversos models estan marcant la península Ibèrica com a un punt calent d’incendis aquest estiu del 2020. Només cal donar un cop d’ull a l’estiu passat, quan l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre va ser el vuitè més ràpid de l’any passat al món, per davant d’Austràlia, Sibèria o l’Amazones. És per això que Buch insisteix a «no abaixar la guàrdia» els pròxims mesos estivals.
Les hipòtesis dels experts entreveuen dos escenaris durant aquest estiu. Per una banda hi ha la possibilitat d’un escenari altament complex, amb una campanya d’incendis de cereals al voltant de Sant Joan, i després incendis forestals amb un pic a finals de juliol. L’altre escenari podria ser més favorable, ja que amb les tempestes i pluges d’aquest juny podrien calmar la campanya d’incendis de cereal i Sant Joan, tot i que la campanya forestal continuarà durant el juliol i agost amb preocupació.
💬 “L’incendi de la Ribera d’Ebre va ser el vuitè incendi més ràpid de l’any passat a nivell mundial, respecte a altres grans incendis com a Austràlia, Sibèria o Amazones. Això ens dona una imatge de la situació crítica que vam viure i a la que van fer front els @bomberscat“
— Interior (@interiorcat) June 10, 2020
Més dotacions a Catalunya i a Barcelona
Per afrontar la campanya, els Bombers han incorporat millores operatives. A més, el dispositiu operatiu s’ha reforçat amb 551 noves contractacions distribuïdes territorialment. També es disposaran de 36 mitjans aeris, 11 dels quals procedents del Govern espanyol.
Pel que fa a la Diputació de Barcelona, aquest 12 de juny s’iniciarà el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals, que s’allargarà fins al 31 d’agost. Aquest programa dona suport als municipis en la tasca per evitar els incendis forestals o limitar-ne al màxim els efectes amb la detecció ràpida de fum o foc. En total, enguany es desplegaran 114 vehicles i es contractaran 270 persones. Com a novetat, enguany s’han incorporat els municipis de Sant Cugat del Vallès, Calaf, Cerdanyola del Vallès i Santa Maria de Besora, i s’ha redissenyat la imatge dels vehicles per incrementar la seva visibilitat.
Presentem el dispositiu de prevenció d’incendis als boscos de la província.
La campanya començarà aquest divendres 12 de juny i s’allargarà fins al 30 d’agost de 2020.#PVIDiba #som311https://t.co/xvwgVmdXck pic.twitter.com/ppcTbNAc7y
— Diputació de Barcelona (@diba) June 10, 2020