Barcelona ja ha començat a implementar algunes de les mesures que preveu la fase d’emergència per la sequera a Catalunya. Per exemple, el reg de supervivència amb aigua freàtica. Encara cal saber, però, què passarà amb els horts urbans o els espais verds comunitaris de la ciutat.
La Generalitat ha decretat que en aquesta primera fase d’emergència cal reduir l’aigua destinada a l’agricultura en un 80 %. Segons l’Ajuntament, en les properes hores els tècnics municipals avaluaran punt per punt el decret per veure com repercutirà, per exemple, en espais com el Jardí de l’Estació de la Magòria, on els responsables són molt conscients de la problemàtica de l’aigua i ja fa més d’un any que fan servir el reg de supervivència, tant per la zona d’hort com per l’enjardinada.
Els veïns porten aigua reaprofitada de casa
L’Àngels Molina, representant de la plataforma Jardí de l’Estació, explica que fins ara han fet una part mínima del reg de supervivència amb l’aigua que els cedeix el Casal Cívic i Comunitari Magòria i la major part amb aigua reaprofitada que els veïns porten de casa: “Aigua sense sal que hem fet servir per coure els ous o per netejar les verdures i, fins i tot, l’aigua que resta de netejar el filtre del cafè”, diu.
Ara, sota la pressió de les noves restriccions, la plataforma —que s’encarrega de l’espai des de fa set anys— espera que no hagin de deixar morir les plantes, especialment del jardí: “Si em de deixar morir l’hort no passa res perquè és un espai petit i quan puguem tornar a plantar es recupera ràpidament, però el jardí trigaria molts anys a tornar recuperar-se”, apunta el Francesc Muñoz, un dels veïns que s’encarrega de la cura de les plantes.