Som a mitjans de febrer i un dels efectes colaterals de l’augment global de les temperatures és que ja es poden veure les erugues de processionària de pi. Tot i que se’n veuen moltes baixant dels arbres abans del que tocaria, els experts asseguren que no estem davant de xifres alarmants. Ara bé, tenint en compte que els boscos estan molt secs, avisen que aquest insecte pot contribuir a empitjorar la salut dels arbres.
Processionària a Montjuïc i a la part alta
Segons Parcs i Jardins, enguany les erugues ja van començar a baixar al desembre. La temperatura n’és un factor clau. A Barcelona es poden veure als parcs de la part alta i també a Montjuïc. “Hem tingut un desembre molt càlid i un gener que ha estat de rècord, amb dos dies amb més de 20 graus, i des de principis de febrer fins ara també és de rècord, amb temperatures pròpies d’abril”, afirma Manel Cascante, meteoròleg de betevé.
Afectació en la salut dels boscos
Els experts alerten que la processionària pot afectar la salut dels boscos, ja tocada per la sequera: “Té un impacte directe en la vegetació. Imaginem que els arbres ja estan molt estressats, perquè estan ofegats, afegir ara que les erugues es mengen les fulles és com un mal que s’afegeix a un altre mal”, afirma Mireia Banqué, coordinadora científica d’Alerta Forestal.
No s’han de tocar les erugues perquè són urticants
Si es detecta la presència de l’eruga al terra els experts recomanen no tocar-la mai perquè és urticant. En aquest cas, cal avisar els responsables perquè facin les actuacions pertinents. De fet, l’Ajuntament fa tractaments preventius cada tardor. A més, des que ha començat l’any, ha fet una cinquantena d’intervencions per eliminar la processionària del pi.