pluja Barcelona
Autor: Alfons Puertas

Estem immersos en aquest estiuet tan llarg a ple mes d’octubre i sembla que faci una eternitat que no plou. Sens dubte, la pluja s’està fent pregar, malgrat trobar-nos en el mes de l’any més plujós. Això no fa més que accentuar i agreujar la sequera.

Ara ja fa força dies que no es veuen paraigües pel carrer. Quina va ser l’última vegada?

La darrera tongada de pluja, el 7 d’octubre

Encara que pugui no semblar-ho, no cal anar gaire temps enrere per trobar l’últim dia de pluja al conjunt de Barcelona. El divendres 7 d’octubre va ser una jornada passada per aigua. Durant hores va estar plovent feblement i a la majoria de barris es van recollir més de 10 l/m². No va ser, doncs, una gran ploguda, però va servir per trencar la monotonia meteorològica de l’inici d’octubre.

Des que va començar l’any 2022, hi ha hagut ben pocs episodis de pluja abundant. La quantitat màxima de precipitació acumulada en un sol dia amb prou feines volta entre els 35 i 45 l/m², en general:

  • 46 l/m² a l’aeroport, el 17 d’agost
  • 43 l/m² a l’Observatori Fabra, el 31 d’agost
  • 37 l/m² a l’observatori de Can Bruixa (les Corts), també el 31 d’agost

Un any o més sense superar els 50 l/m2 en un dia

Si fem l’exercici de mirar quan va ser l’últim cop que va ploure amb ganes, fins al punt d’acumular més de 50 l/m², es veu clarament com al llarg de la sequera actual, que va començar a finals de la primavera del 2020, gairebé no hi ha hagut tongades de pluja d’aquestes característiques.

En el cas de l’aeroport, l’últim cop que es van recollir més de 50 l/m² va ser el 24 de novembre del 2021, enmig d’un temporal que va deixar un tornado i una notable calamarsada al mateix aeroport del Prat. En canvi, tant a l’Observatori Fabra com a les Corts, cal anar més enrere, fins a l’abril del 2020. Aquell mes, en ple confinament, va ser extraordinàriament plujós. El dia 21 d’abril van caure 78 l/m² a Can Bruixa i 74 l/m² al Fabra.

Els últims 100 l/m2 en un dia, irregulars pel que fa a la data

En apujar el llindar, també augmenta el temps que cal anar cap enrere per trobar-lo als registres dels diversos pluviòmetres. En el cas dels 100 l/m², cada observatori té una data diferent. L’episodi més recent va ser al Fabra, el 4 de desembre del 2019, una ploguda general i molt generosa que va acabar deixant-hi 101 l/m². A les Corts, el precedent més recent és del 4 de març del 2017, amb un registre de 114 l/m². Finalment, a l’aeroport, l’última vegada que hi va haver un episodi de precipitació tan abundant va ser el 10 de maig del 2008, amb 105 l/m².

El rècord de les tres estacions

Tots tres observatoris han superat, com a mínim una vegada, els 100 l/m² en un sol dia. Ara bé, quin és el rècord de cadascuna de les sèries de dades?

Per respondre-ho, abans de tot, cal tenir en compte que l’inici de les sèries no és el mateix, de manera que no tots els episodis han quedat registrats en aquests tres punts. Aquests han estat els registres i les dates en què s’han produït:

  • Observatori Fabra (dades des de l’agost del 1913): 195 l/m² el 5 de desembre del 1971
  • aeroport (dades des del gener del 1950): 187 l/m² el 25 de setembre del 1953
  • Can Bruixa (dades des del juny del 1987): 133 l/m² el 8 d’octubre del 2002