alerta sequera Catalunya
L'embassament de la Baells aquest octubre. Autora: Mariona Rifà

La manca de pluja d’aquest octubre no és patrimoni exclusiu de Barcelona. A bona part del territori català ha plogut ben poc les darreres setmanes.

Les tempestes que a finals d’agost van regar especialment l’àrea del Pirineu i del Prepirineu van quedar, com aquell qui diu, en una anècdota. Si bé els més de 150 o 200 l/m² que es van acumular a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat van fer revenir el cabal dels rius i van frenar la sagnia dels embassaments, des de principis de mitjans de setembre la pluja s’ha tornat a aturar.

Fa molts dies que el nivell de l’aigua dels embassaments es manté estancat, entorn al 37 % els de les conques internes. La part positiva és que de moment no disminueix, però no hi ha manera que remunti.

La Baells no remunta

Gràcies als xàfecs i tronades de tarda de finals d’estiu es va frenar el descens del nivell de l’aigua de l’embassament de la Baells, situat a la comarca del Berguedà, al riu Llobregat.

La baixada havia estat progressiva des de finals de maig i s’havia accentuat durant el mes de juliol. A partir de mitjans d’agost, però, el volum d’aigua embassada va quedar estancat a tocar dels 40 hm3.

A data del 13 d’octubre, la Baells es troba al 35 % de la seva capacitat. Això és 40 punts per sota de fa tot just un any, quan rondava el 75 %.

Imatges del satèl·lit Sentinel dels octubres del 2022 i 2021. Font: ESA

L’embassament de Sau, sota mínims

Pel que fa a la conca del Ter, l’escenari es repeteix. Ja fa temps que l’església de Sant Romà de Sau ha quedat al descobert a causa del baix nivell de l’aigua de l’embassament. Ara mateix es troba al 23 %, tan sols.

Val a dir, però, que el de Sau és el pantà més petit del sistema Sau-Susqueda. En aquest sentit, l’embassament de Susqueda volta el 50 %, de manera que el global dels dos pantans ronda el 45 % de la seva capacitat.

Evolució del volum d’aigua embassat a Sau. Font: Agència Catalana de l’Aigua

Situació calcada a la conca de l’Ebre

Els embassaments de la conca de l’Ebre es troben en una situació ben semblant als de les conques internes de Catalunya. Es troben al 36 % de la seva capacitat, fins a 20 punts per sota de fa tot just un any.

L’embassament de Rialb és el que es troba més baix. Dels 404 hm3 que pot arribar a emmagatzemar, tan sol n’hi ha 25. En altres paraules, es troba al 6 % de la seva capacitat.