temps abril
font: NOAA

Amb el març gairebé acabat, arriba el moment d’encarar el mes d’abril. Es tracta d’un dels mesos estadísticament més plujosos a Barcelona, només al darrere del setembre i octubre, en l’òptim pluviomètric de la tardor. Abril és, per tant, el mes més plujós de la primavera i això explica les nombroses dites populars que hi fan referència. Però, i enguany? Com serà el temps a l’abril?

Abril més càlid del que hauria

Tot i que saber el temps de l’abril és impossible a hores d’ara, els models estacionals ens poden ajudar a intuir algunes característiques del temps futur. Malgrat tot, són models que tenen una fiabilitat limitada i, si bé és cert que els darrers mesos han funcionat prou bé, també és cert que aquest mes de març han subestimat els aiguats del litoral mediterrani peninsular.

Ara bé, els dos grans models de referència coincideixen a apostar per un mes d’abril amb una temperatura que hauria de ser superior a la mitjana, tot i que amb matisos.

font: Meteocat / ECMWF

El més contundent és el model europeu, que indica temperatures per sobre de la mitjana a tota la península Ibèrica, especialment al centre i sud, però també clarament per sobre de la mitjana a Catalunya.

font: NOAA/NWS/NCEP

Menys cridaner, però amb una idea una mica semblant, el model americà de la NOAA també indica temperatures una mica més càlides del que seria habitual, però, en aquest cas, amb una anomalia molt més discreta i amb normalitat tèrmica a bona part del territori peninsular. Malgrat tot, també aposta per un abril un pèl més càlid a Catalunya.

I la pluja? Aigües mil?

Per desgràcia, la situació de llevants que hem tingut durant bona part del mes de març sembla que, a ulls dels models estacionals, es podria acabar durant el mes d’abril.

font: NOAA/CPC/NWS

Tant el model europeu com, sobretot, el model americà aposten per un mes d’abril amb menys pluja de la que seria habitual, que en el cas de Barcelona se situa al voltant dels 65 litres.

De fet, la distribució de les anomalies que marquen tots dos models fan pensar en un retorn de les baixes pressions d’origen atlàntic en una circulació zonal forta que tornaria després d’unes setmanes d’impàs.

Com sempre, recorda que són pronòstics a molt llarg termini i que simplement indiquen una idea aproximada del que podria fer el temps de les properes setmanes. El balanç definitiu del temps de l’abril, el tindràs l’1 de maig. Veurem aleshores si pel maig, cada dia un raig.