8 març 2022 a Barcelona
foto: Alfons Puertas

“Març marçot mata a la vella i a la jove si pot”, diu la dita popular en referència a que el març és encara un mes traïdor que pot portar fred hivernal. I enguany n’és el cas. Consumit tres setmanes de mes, la temperatura mitjana és més freda que bona part del que hem tingut aquest hivern, si més no en el cas de l’Observatori Fabra.

Més fred que desembre i febrer i similar al de gener

Les dades de l’estació automàtica que el Meteocat té a l’Observatori Fabra no ens enganyen i, quan les comparem, podem copsar com l’inici d’aquest mes de març està fent, com a mínim, el fred que no ha fet aquest febrer.

Després de 23 dies de que va començar el mes, la temperatura mitjana se situa en només 10.3 ºC. És gairebé un grau i mig inferior a la mitjana habitual del mes i també al registre mitjà final del mes de febrer d’enguany.

De fet, aquests 10.3 ºC de mitjana registrats durant aquests primers dos terços de març queden clarament per sota del registre del febrer (11.8 ºC) i del desembre (10.7 ºC) i gairebé igualen a la dècima el registre mitjà del gener (10.1 ºC).

Ara bé, és cert que durant el mes de gener el fred va ser intens durant les tres setmanes centrals i que el registre mitjà final va quedar clarament adulterat per la calorada rècord de principis d’any i l’escalfor dels darrers dies de mes.

Les màximes marquen la diferència…com a conseqüència dels núvols

El cas és que març ha començat fred i ho és gràcies a la temperatura màxima, que va prop de 2.5 ºC per sota de la que seria habitual.

Amb 12.5 ºC de temperatura màxima mitjana, el registre gairebé iguala el que seria un habitual del febrer (12.4 ºC) i queda molt lluny del que seria normal durant el mes de març (15.1 ºC). Les mínimes, en canvi, tenen un comportament força en sincronia amb el que seria un març mitjà.

En aquest sentit, la manca d’hores de sol associada a la gran presència de núvols n’ha estat un dels grans causants d’aquesta desviació de la temperatura.

Dies puntuals molt freds

Aquest mes de març ha fet molt fred. Alguns dies puntuals han estat dels més freds de tot l’hivern.

Els 9 ºC de màxima registrats el 6 de març tenen només un precedent més fred en aquest hivern: un migdia del gener i queden per sobre de tota la resta de migdies del desembre, gener i febrer.

La manca d’insolació durant aquest primer tram de mes, juntament amb diversos episodis de precipitació, han afavorit en gran part aquesta anomalia tèrmica pel que fa a les temperatures màximes.

La darrera setmana no capgirarà la situació

Tot fa pensar que els propers dies continuarem amb fred. Ara bé, els models de predicció setmanal apunten uns darrers dies de mes normals o lleugerament per sobre de la mitjana, però en cap cas res que faci pensar que es pugui revertir l’anomalia actual.

font: ECMWF

El balanç final del que doni el mes de març, el dia 1 d’abril, tot i que molt haurien de canviar les coses perquè el mes de març no acabi sent un mes fred.