infoclimat.fr
Temperatura a les 15 h de dimarts 8 de novembre del 2022. Font: infoclimat.fr

L’anomalia de temperatura positiva que estan vivint Barcelona i Catalunya aquest 2022 no té precedents. Malauradament es tracta d’una tendència general en el cas d‘Europa, on també s’ha viscut l’octubre més càlid des que es tenen dades.

La bonança tèrmica del mes d’octubre s’està allargant, de moment, també aquest novembre.

Migdia de màniga curta al Mediterrani i de camisa o jaqueta fina al centre i el nord del continent

La circulació en jet poc definida d’aquests dies fa que les borrasques atlàntiques no circulin com seria habitual en aquesta època de l’any de forma efectiva de ponent a llevant, tot resseguint el centre i nord d’Europa. Això facilita l’entrada de masses d’aire càlid procedents de l’Àfrica amb relativa facilitat cap al centre i nord del continent.

Aquest dimarts, 8 de novembre, a tall d’exemple, l’anomalia de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres) era de més de cinc graus en extenses regions europees.

Anomalia de temperatura a la capa de 1.500 m (850 hPa) dimarts, 8 de novembre

Dimarts ha tornat a ser un dia especialment temperat per un mes de novembre. A Barcelona la temperatura màxima s’ha enfilat fins als 23 ºC a l’Observatori Fabra. A Catalunya s’han anotat màximes de fins a 20 graus a les valls pirinenques i 25 a l’interior de Girona. A la resta de l’estat s’han mesurat màximes cap al País Valencià i l’Andalusia oriental, on han superat lleument la marca dels 25 ºC.

Temperatura màxima al centre i sud d’Europa dimarts, 8 de novembre. Font: Infoclimat.fr

El llindar dels 20 graus al migdia no ha estat exclusiu d’Espanya i Portugal, també s’ha superat aquesta marca a França, Itàlia, Grècia, alguns punts del sud-oest d’Alemanya i els països que toquen l’Adriàtic.

A Anglaterra no han passat dels 15 graus i en conjunt, a extenses regions del centre del continent, el termòmetre s’ha situat entre els 14 i els 18 graus al migdia. Al sud d’Escandinàvia la màxima s’ha situat entre els 10 i els 12 graus de forma extensa.

Les màximes inferiors als 0 ºC, en el cas d’Europa, s’han mesurat només a l’extrem nord de la península Escandinava i a zones altes de la resta d’aquesta península, així com a les cotes més altes dels Alps (Plateu Rosa, 3.488 m, -2 ºC) i de les serralades de l’est d’Europa. Als Pirineus s’han mesurat fins a 3 ºC al pic del Montarto (2.833 m) i 6 ºC a Espot, a la cota dels 2.500 m.

De nit, glaçades només al nord i en raconades de muntanya

El patró de manca de fred ha estat similar en el cas de la temperatura mínima. Durant les darreres 24 hores només han anotat valors àmpliament negatius a Escandinàvia (amb registres d’entre -5 i -10 ºC), al nord de Suècia, a l’interior de Noruega i al nord de Finlàndia.

Temperatura mínima de dimarts, 8 de novembre. Font: Infoclimat.fr

També s’han mesurat temperatures inferiors als zero graus a les zones més altes dels Alps, sobretot a l’est d’aquesta gran serralada, i en punts alts dels Carpats i dels Balcans. Fora de les grans serralades del centre d’Europa, ha glaçat feblement en algunes zones muntanyoses del sud-oest d’Alemanya, en zones enclotades i elevades del Massís Central francès, l’interior d’Islàndia, punts dels Apenins (Itàlia) i els cims més alts de Còrsega.

En el cas dels Pirineus ha glaçat tan sols a les zones de cims (per damunt de 2.700 m aproximadament) i en algun fons de vall de forma molt puntual (Das, -2 ºC). També han voltat els 0 ºC a Prades (els Closos, -0,2 ºC). A la resta de la península, fora de les zones més altes de muntanya, ha glaçat als indrets més freds de l’interior, sobretot de Conca i Terol.

Temperatura mínima de dimarts, 8 de novembre, a Europa. Font: Infoclimat.fr

El fred, de moment encara lluny

El fred es vol fer pregar una mica més encara. Els mapes de moment no anuncien cap canvi de tendència clara a curt ni mitjà termini.

Fins a finals de la setmana vinent no s’entreveu cap patró que pugui implicar un descens general del termòmetre a bona part d’Europa.

Anomalia de temperatura a 1.500 m prevista per a divendres, 11 de novembre