octubre rècord calor Europa
font: C3S/Copernicus/ECMWF

Barcelona i Catalunya han registrat aquest 2022 l’octubre més càlid de la seva història, si més no des que hi ha registres. Ara sabem que altres països i, en conjunt, tot el continent europeu, també van marcar una dada del tot insòlita.

Se supera el rècord europeu en mig grau

Les dades són realment demolidores. Segons les dades del servei per al canvi climàtic Copernicus, l’octubre d’enguany ha estat, a escala europea, 2 ºC més càlid del que seria habitual i supera en mig grau el rècord anterior, de l’octubre del 2020.

Poden semblar dades menors però no ho són en absolut. A Barcelona, per exemple, la desviació d’aquest octubre respecte de la mitjana va ser de més de 3 ºC i es va superar el rècord anterior en més d’un grau, però el gran mèrit del rècord europeu és precisament que es dona a escala continental.

Així, una anomalia de 2 ºC a escala continental és un fet realment impactant i difícil de digerir, tant o més que els 3,5 ºC de desviació barcelonina. I és que, com més petita és l’escala, més variabilitat pot haver-hi en les dades.

Superar l’antic rècord en mig grau és un fet també extraordinari.

Mig Europa ha rebentat rècords històrics

Segons les dades, un gran nombre de països ha superat aquest octubre els rècords històrics de calor precedents.

font: Copernicus /ECMWF

El mapa adjunt posa de manifest l’excepcionalitat d’aquest octubre a Europa. En color vermell intens s’indiquen les zones on l’octubre del 2022 ha estat rècord històric segons les dades de la reanàlisi. Espanya, França, Suïssa i Àustria han superat el rècord precedent, però també zones àmplies del centre i nord d’Itàlia, Eslovènia el sud d’Alemanya, Luxemburg i el sud del Regne Unit en una calorada sense precedents en un mes d’octubre.

De fet, només Turquia i Islàndia, als dos extrems del continent, han tingut valors habituals o, fins i tot, lleugerament més frescos que el que seria habitual en el període 1991-2020.

Els vuit anys més càlids són els darrers vuit

Tal és la magnitud del desastre termomètric del 2022 que, ara que només en queden dos mesos, ja es pot afirmar que aquest any serà un dels més càlids registrats mai a Europa. Un altre dels més càlids al sac. De fet, el cas barceloní apunta a rècord històric absolut.

A escala europea la mateixa Organització Meteorològica Mundial ha constatat que els vuit anys més càlids registrats mai seran, quan acabi el 2022, els darrers últims. Tots, des del 2015.

De fet, al continent europeu no es registra un mes amb temperatures més baixes del que seria habitual des del febrer del 2014. Aviat farà 10 anys que no tenim mesos freds a escala europea.

Tot fa pensar que no hi ha aturador en un canvi climàtic que més que futur és ja present imminent i que ens deixa temperatures mitjanes amb anomalies molt properes als 1,5 ºC que marquen els acords de París.

Veurem si la COP27 posa les bases d’una acció futura que permeti estabilitzar si més no aquest escalfament o si, per contra, continuem rebentant rècords de calor un darrere l’altre.