betevé ha pogut captar la imatge de com una vespa asiàtica captura al vol una abella negra i se l’emporta per menjar-se-la. La ubicació és a Collserola, prop de la Rierada, en un dels apiaris de l’abellaire Eric Barbero. Barbero havia tret una bresca per comprovar-ne el seu estat i diverses abelles s’hi passejaven per sobre. Es presenta una ocasió que la vespa asiàtica no pot deixar perdre: ho intenta diverses vegades, l’abella s’hi intenta resistir, però al final no pot fer res per evitar ser el pròxim àpat de la vespa. La imatge és molt habitual als apiaris de la serra de Collserola, on la vespa asiàtica està fent estralls.

Les espera a la porta de casa

Per ser víctima d’una vespa asiàtica no cal que l’abella estigui sobre una bresca. Només cal que surti a buscar nèctar o que en torni, i en qualsevol moment una vespa asiàtica la pot interceptar. Aquest depredador espera les víctimes davant la porta d’accés a l’arna. Tot i que els apicultors hi instal·len arpes que les electrocuten, les vespes aprenen el camí per evitar tocar-les.

El cicle vital de la vespa asiàtica s’allarga

La vespa asiàtica és sens dubte una amenaça per l’abella autòctona de Collserola. D’un sol niu de vespa asiàtica en poden sortir 50 vespes reines que faran 50 nius més l’any següent i així successivament. A més, les abelles de casa nostra tenen un problema afegit: la bonança del clima mediterrani fa que les plantes al·lòctones dels jardins floreixin quan no ho fan les autòctones i això ofereix nèctar a la vespa asiàtica durant tot l’any. Aquesta abundància de menjar i aigua ha fet que la vespa asiàtica allargui el cicle vital.

“La vespa velutina hauria de morir al desembre, però a les zones més urbanes ens hem trobat casos en què se solapen les reines de primavera amb nius de l’any passat“, explica en Francisco Javier García, guarda del Parc de Collserola, que fa el seguiment de la població d’aquest insecte al parc. “El problema que tenen les abelles és que no tenen descans, perquè sempre tenen la pressió de la vespa asiàtica. Això fa que no puguin sortir a buscar menjar i la manca d’aliment pot col·lapsar tota l’arna“, afegeix. Aquest és un problema que tenen les abelles però també altres pol·linitzadors i, per tant, afecta tot l’ecosistema.

Pirotècnia per eliminar nius de vespa asiàtica

Des que va arribar la vespa asiàtica a Europa s’han utilitzat mètodes molt diversos per eliminar-la, des de biocides fins a congelar els nius. La pirotècnia és un mètode bastant nou, molt desconegut a Catalunya, però que ja fa temps que s’utilitza a la cornisa cantàbrica, on aquesta vespa està més estesa. Es col·loca una perxa amb explosiu a sota del niu i es detona amb un aparell a distància. Després de l’explosió no en queda res.