El Medicà, una possibilitat molt poc probable
Un minihuracà mediterrani o cicló quasitropical mediterrani. Aquesta és la pertorbació que podria arribar entre la nit dimarts i dimecres segons apuntaven ahir alguns meteorològics. El cicló mediterrani es formaria entre les Balears i Catalunya i podria donar lloc a precipitació intensa, vent fort i onatge alterat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
Tot i això, la possibilitat d’una formació d’aquest tipus d’estructura és, a hores d’ara, molt poc probable. Malgrat tot, la DANA que ens està afectant aquests dies sembla que sí que ens tornarà a afectar, amb possibles aiguats entre la nit de dimarts i el migdia de dimecres.
📰 Nota de premsa: Pertorbació mediterrània entre dimarts i dimecres
Més informació a: https://t.co/nzxVVdOIau pic.twitter.com/diXilhReiV— Meteocat (@meteocat) September 7, 2020
Què és un cicló quasitropical mediterrani?
Un minihuracà mediterrani o cicló quasitropical mediterrani, segons la definició del ‘Diccionari de meteorologia’ del Termcat, és una pertorbació ciclònica de morfologia semblant a la dels ciclons tropicals, però de menys intensitat i de dimensions més reduïdes que es produeix a sobre del mar Mediterrani, la qual afecta ocasionalment les zones litorals.
També se’n pot dir cicló mediterrani, però la definició de minihuracà mediterrani o cicló quasitropical és més precisa, tenint en compte que la definició de cicló tropical de l’Institut d’Estudis Catalans comporta un tipus concret de cicló, d’uns centenars de quilòmetres de diàmetre, que provoca pluja torrencial i vent huracanat.
En el marc del projecte internacinal MEDEX es van detectar i descriure més de 80.000 ciclons mediterranis al llarg de 40 anys.
Els models meteorològics mostren molta dispersió de pronòstic, en funció de la intensitat de la pertorbació. Malgrat això, només algun model meteorològic albira la possibilitat que es formi un minihuracà mediterrani, la majoria no ho apunten.
Ara mateix és imposible saber si és un Medicane o un artifact del model. En tot cas recordo que el HIRLAM és un model antic que acostumaba a formar artifacts i ja no és operatiu a @AEMET_Cat. https://t.co/Epc7EXQ6kG
— Sergi Gonzàlez (@sergimet) September 7, 2020
Caldrà seguir, en qualsevol cas, l’evolució del recorregut de la baixa, que entre aquest dimarts i dimecres se situarà entre les Balears i el litoral català.
La formació d’un cicló mediterrani quasitropical implicaria la gestació d’una estructura de pertorbació similar a un cicló tropical, però de mida més petita, que generaria vent fort, però menys intens que els huracans del Carib o els tifons de la Xina. La pressió atmosfèrica al centre seria baixa, però ni de bon tros tant com els ciclons de l’Atlàntic o el Pacífic. Seria, a més, un fenomen de curta durada.
Com afectaria el cicló a Barcelona i Catalunya en cas que es formés?
L’afectació que podria tenir a casa nostra, segons les darreres actualitzacions dels mapes del temps, és de precipitació d’intensitat forta al litoral i prelitoral de Girona i Barcelona, sobretot durant la nit de dimarts i matinada i matí de dimecres. També es generarà vent de gregal fort sobre del mar i prop de la costa, amb temporal marítim. Es preveu onatge de més de 2,5 metres.
La primera notícia de la detecció d’ una cicló Mediterrani la va donar TV3. Començava l’octubre de 1986 i Antoni Castejón alertava amb els mitjans rudimentaris de l època. El “Medicane” va produir nombroses destrosses al Port de Sóller. https://t.co/VBW2Z5c17q pic.twitter.com/KrExmhvgyu
— MeteoMauri (@MeteoMauri) September 8, 2020