Al llarg dels darrers dies l’huracà Irma, un dels huracans més potents que s’ha format mai a l’Atlàntic, ha causat estralls al Carib i a la península de Florida. Actualment ja s’ha convertit en una tempesta tropical i s’allunya cap al sud-est dels Estats Units. La temporada d’huracans, enguany, ha començat forta i ha anat associada a  la formació de diversos huracans violents.

Què és un huracà?

Eliseu Vilaclara, físic i meteoròleg del Servei Meteorològic de Catalunya, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que un huracà és un fenomen complex però que en el fons no deixa de ser una zona de baixes pressions. Es tracta d’una màquina tèrmica causada per una diferència vertical de temperatura. Es forma en zones on hi ha aire calent i molt humit, és a dir, damunt del mar en latituds baixes pròximes l’equador. Funciona a partir d’una pertorbació preexistent, que forma tempestes, i que comença a organitzar-se. Aquesta màquina tèrmica entra en una situació de desequilibri -genera forts corrents verticals i horitzontals-  fins que arriba un moment que la velocitat és tan gran que disminueix molt la pressió al seu centre i es forma l’ull de l’huracà.

Per què no hi ha huracans al Mediterrani?

Vilaclara ha explicat que els huracans necessiten tres ingredients bàsics per tal que es puguin formar, dos dels quals gairebé es compleixen al Mediterrani, però no el darrer:

  • El primer és el de tenir temperatures al mar molt altes, de 26 o 27 graus. Malgrat que certament s’arriba sovint a aquest llindar al Mediterrani, no passa ni de forma extensa ni amb un gruix destacable pel que fa a  la capa d’aigua.  L’expert ha matisat, però, que podria ser que en un futur s’assolissin de forma més general i extensa aquestes temperatures.
  • El segon requisit és que cal una extensió de mar molt àmplia per tal que aquests sistemes es puguin organitzar. El Mediterrani té una superfície una mica justa, malgrat que en el passat s’han arribat a formar depressions amb components tropicals en algunes zones concretes, tot i que sempre han tingut una intensitat menor que els huracans.
  • El tercer ingredient, que no el tenim al Mediterrani -ni el tindrem en el futur-  i que fa molt difícil que es formi un huracà, és el fet que a la nostra latitud tenim molta cisalla vertical, és a dir, que la direcció del vent canvia molt amb l’altura. A mesura que ens acostem a l’equador, en canvi, hi ha poca variació del vent amb l’altura, poca cisalla, un fet que afavoreix que es puguin formar aquestes grans estructures rotatòries associades als huracans i que giren en un gruix molt gran de l’atmosfera.

El no compliment del tercer requisit és el que evita especialment la presència d’huracans a la conca mediterrània.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Eliseu Vilaclara a ‘El matí de Barcelona’.