imatge del massís de la Tosa d'Alp
Massís de la Tosa d'Alp el dia de Tots Sants. Foto: Joan Torrella

L’hivern, en meteorologia i climatologia, comença el primer dia del mes de desembre i finalitza la darrera jornada del mes de febrer. L’hivern astronòmic, en canvi, s’iniciarà enguany el 21 de desembre a les 23.23 h.

Continuarà la pluja al llarg de l’hivern?

La tardor ha estat excepcionalment plujosa a Barcelona, molt més del que és habitual. A l’Observatori Fabra han recollit 448,1 litres per metre quadrat, un registre que gairebé dobla la mitjana del període 1981-2010 (232 litres). La pluja ha estat molt abundant el 2018, tant que fins al 30 de novembre ja és el segon any més plujós de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra, amb 983,2 litres per metre quadrat.

Abans de mirar mapes, convé recordar que l’hivern és estadísticament la segona estació de l’any més seca a Barcelona i a les comarques del litoral i el prelitoral. De mitjana, a l’Observatori Fabra, s’acumulen 139 litres per metre quadrat: 46 al desembre, 50 al gener i 43 al febrer.

A curt termini els mapes del temps continuen indicant estabilitat meteorològica a causa del bloqueig anticiclònic, que evitarà el pas de borrasques actives per la nostra latitud durant els primers 10 dies del mes de desembre.

Més enllà, a partir del 10 o 12 de desembre, es comença a entreveure major dinàmica atmosfèrica, possibles canvis pel que fa al temps.

previsió estacional de precipitació
Previsió estacional precipitació. Font: NOAA

Els models estacionals de previsió de l’agència nord-americana NOAA, que entreveuen tendències a llarg termini (de fiabilitat limitada), preveuen que el desembre seria clarament més eixut de l’habitual a Catalunya, tot i que no tant, però, a la costa. El gener i també deixaria menys precipitació de la normal, i el febrer podria finalitzar, en canvi, amb registres més pròxims als habituals.

En conjunt, per tant, l‘hivern meteorològic es preveu lleugerament més sec del que tocaria a Barcelona i Catalunya.

Les previsions estacionals de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no coincideixen plenament en aquest pronòstic. L’Aemet anuncia que hi ha un 50 % de probabilitat que l’hivern sigui més plujós del normal a la península Ibèrica, un 35 % que sigui normal i un 15 % que sigui més sec respecte a la mitjana.

Es preveu que sigui un hivern fred?

Els primers dies del mes de desembre ens aportaran temperatures superiors a les habituals, amb màximes de més de 18 ºC a Barcelona.

A mitjà termini, per contra, s’entreveu que la temperatura tendeixi a recular i que assoleixi llindars més  habituals per les dates a l’entorn del dia 10 de desembre.

Anomalia de temperatura durant l’hivern. Font: NOAA

Els models estacionals de l’agència NOAA pronostiquen, de moment, que l’hivern meteorològic podria finalitzar amb temperatures entre 0,5 i 1 ºC superiors a les normals a bona part del continent europeu, també a Catalunya. El desembre seria el mes més suau respecte a la mitjana a Catalunya, seguit del gener i del febrer; aquest darrer en menor grau.

Els mapes de l’Aemet també difereixen lleugerament d’aquest pronòstic. L’Aemet pronostica un hivern amb valors normals, pròxims a la mitjana del període de referència 1981-2010.

Comparteix a: