L’Ajuntament ha començat els treballs per reduir les males olors que causen les instal·lacions de clavegueram i drenatge del dipòsit pluvial de la zona Fòrum i n’ha informat els veïns. Construiran un nou sistema de ventilació amb dues xemeneies, que agafaran aire exterior i l’impulsaran a l’interior per renovar-lo. A més, s’ampliarà el cabal de tractament de l’aire, que passarà de 5.000 m2 a tenir-ne 14.000 m2.

Aquestes mesures són conseqüència del resultat d’un informe de l’Ajuntament, realitzat entre 2015 i 2017. Les obres costaran 860.000 euros i duraran cinc mesos.

“Això només soluciona el 10 % del problema”

Fa anys que els veïns es queixen de les males olors i contaminació de la zona i asseguren que aquestes mesures no són suficients perquè hi ha altres instal·lacions que ocasionen molèsties: la depuradora d’aigües, la planta d’assecat de fang i la incineradora. Per això, Silvina Frusela, presidenta de la plataforma veïnal AireNet, assegura: “Això només soluciona el 10 % del problema. Haurien d’intervenir a tota la zona”.

La principal reivindicació de la plataforma AireNet és que tanqui la incineradora Tersa. De moment, han aconseguit que la Fiscalia de Medi Ambient accepti fer una auditoria que investigui si es fan males pràctiques en aquesta instal·lació, després d’interposar una demanda el mes d’abril d’aquest any.

Segons un informe de la Universitat Rovira i Virgili, el nivell de dioxines a l’entorn de la planta és fins a 10 vegades més elevat que en altres poblacions properes a incineradores. L’Agència de Salut Pública va presentar un altre informe que contradeia l’estudi de la Universitat Rovira i Virgili, però els veïns segueixen intranquils.

La plataforma AireNet convoca una mobilització

Els veïns de la zona del Fòrum han convocat una mobilització amb el lema “La contaminació mata”, per aquest dissabte, 1 de desembre, a les 11 h. Faran una manifestació que anirà des del Museu Blau, a la plaça de Llevant, fins a l’avinguda d’Eduard Maristany.