Divergència d’explicacions sobre la mort d’uns pollets de cotorra a la plaça de Nadal, el 27 de maig, quan una empresa especialitzada va retirar uns nius de les palmeres d’aquesta plaça de Sant Andreu. D’una banda, alguns veïns i grups animalistes denuncien que als nius hi havia cries de cotorra i que, com a mínim, un parell van morir per la manera com es van retirar.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona defensa que es va actuar en caure una part del niu i que va ser a causa d’aquesta caiguda que els pollets van morir. Tot i això, ha dit que investigarà els fets.

Indignació a les xarxes i una denúncia

Durant l’actuació, alguns veïns ja van protestar davant dels operaris per la manera en què s’estaven retirant els nius i la situació en què quedaven les cries de cotorra. Fins i tot hi va acudir la Guàrdia Urbana. Però afirmen que van continuar eliminant els nius i van trobar més cries a la plaça.

La fotografia de les petites cotorres es va començar a compartir ràpidament a les xarxes socials. També ho van fer les demandes d’explicacions i, fins i tot, dimissions a l’Ajuntament. Les queixes dels animalistes es van acabar materialitzant en una denúncia de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana contra l’empresa SOMA SL, contractada per Parcs i Jardins per al control, retirada i gestió d’ous i polls dels nius de cotorres, quan existeix risc de caiguda.

Parcs i Jardins investiga els fets

L’Ajuntament de Barcelona està investigant els fets per comprovar què ha passat i si s’ha comès alguna infracció. “Parcs i Jardins està elaborant un informe per explicar els fets amb total transparència, ja que sembla que algunes de les fotografies difoses en xarxes socials no corresponen als fets“, asseguren fonts municipals.

L’empresa contractada, SOMA SL, també assegura que es van complir els protocols per evitar el patiment i la deshidratació de les cotorres que extreuen dels nius quan els retiren. I per això, l’ús de la caixa de cartró fins que se les emporten amb el camió a un centre especialitzat.

Un cop el Departament de Protecció dels Animals de l’Ajuntament determini a l’informe tècnic si hi ha hagut alguna possible infracció, serà la Generalitat qui decidirà si incoa o no expedient sancionador.

Les cotorres, espècie invasora

Les cotorres són una espècie que està considerada a casa nostra com a invasora i que, per tant, cal controlar. El consistori explica que té contractada una empresa per retirar els ous i polls dels nius “quan existeix un risc de caiguda —sovint pel gran pes dels nius i efectes atmosfèrics com les ventades—, ja que suposa un perill per a la ciutadania“. Aquesta empresa s’encarrega de la recollida i la gestió dels ous i els polls en un centre especialitzat.

En aquest sentit, però, el consistori també recorda que la llei de benestar animal dicta que els animals tinguin una mort sense dolor i, sempre que sigui possible, amb atordiment previ.