Alumnes de segon d’ESO de l’Institut Dr. Puigvert, de Sant Andreu, han participat en la recollida de microplàstics i mesoplàstics a la platja del Bogatell. La iniciativa forma part del projecte Microplastic watchers que lidera el Centre d’Estudis Avançats de Blanes i l’Institut de Ciències del Mar.

El mostreig consisteix a recollir la sorra superficial d’una vintena de quadrícules de 50×50 centímetres separades per 10 metres. Aquesta recollida es fa en dues ubicacions paral·leles al mar: una on trenquen les onades (línia de marea) i una altra més interior (línia mitjana).

La sorra serà analitzada després, a l’aula. Els alumnes separaran els microplàstics i mesoplàstics d’altres matèries i els classificaran per mida i per tipus. Els resultats obtinguts seran validats per un científic i serviran per fer la recerca.

Sensibilitzar els alumnes

L’activitat, a més d’ensenyar la metodologia científica, pretén sensibilitzar els joves. Segons Cristina Puig, tècnica d’educació del Museu Marítim de Barcelona i encarregada de dinamitzar i coordinar les sessions a la ciutat, assegura que consumim massa plàstic que acaben al mar i després ens ho retorna.

Aquest plàstic amb el temps s’acaba esmicolant i, això, tard o d’hora, arriba al mar i el mar ens ho torna
Cristina Puig, tècnica d’educació del Museu Marítim de Barcelona

Més enllà de Barcelona

Microplastic watchers és el projecte d’Observadors del Mar en el qual s’involucren estudiants de més de 50 centres educatius de Catalunya i Balears. En concret, durant el curs 2020-2021, el projecte Microplastic watchers implica 40 centres de secundària i 17 escoles de primària en el mostreig de microplàstics de 25 platges de Barcelona, Girona, Tarragona i Balears. A Barcelona, a més de recollir sorra de la platja del Bogatell, també es fa amb la de la Barceloneta.

Projecte de ciència ciutadana

Les dades obtingudes a cada centre són compartides en el projecte europeu de ciència ciutadana d’Observadors del Mar. Un equip de 50 investigadors en formen part i lideren diferents tipus de projectes científics.

Aquest projecte de Microplastic watchers va començar l’anàlisi de microplàstic al medi marí al 2016. Però els plàstics també són presents al medi terrestre i entre les aus.