xarxa Districlima

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per fer realitat el 2025 una nova planta de generació de fred d’alta eficiència que s’ubicarà al Poblenou. Formarà part de la xarxa Districlima, que ja disposa d’una planta al Fòrum i una altra al 22@. La xarxa distribueix fred i calor per a la calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària de 167 edificis. Amb la nova planta s’hi podran sumar un centenar d’edificis més.

La planta del Poblenou serà soterrada i s’ubicarà al carrer de Carmen Amaya, a tocar del cementiri. La proximitat amb el mar és clau perquè captarà aigua marina per refrigerar els equips. En concret, la Comissió de Govern ha aprovat aquesta setmana els projectes executius de la captació d’aigua del mar i de la canonada de retorn d’aigua de la futura planta, actuacions necessàries per a l’inici de les obres.

Canvi de lloc del punt verd del Poblenou

Les obres d’aquesta tercera planta del Poblenou començaran el 2024. Districlima invertirà 44,4 M € en la primera fase. Quan es comenci a construir la instal·lació, es traslladarà de forma provisional el punt verd del barri del Poblenou, que es mourà a la cruïlla del passeig de Calvell amb el passatge de la Llacuna. En un futur, el punt verd tindrà la ubicació definitiva a la plaça de Julio González, a prop del Mercat de la Unió.

Amb la nova planta, Districlima preveu climatitzar una superfície equivalent a 250 illes de l’Eixample. La xarxa es considera un element essencial per a la transició energètica i la reducció d’emissions. A banda dels edificis connectats a les plantes del Fòrum i del 22@, a Barcelona funciona també la xarxa Ecoenergies a la Marina del Prat Vermell i n’hi ha una de prevista a la Sagrera.