pluges tempestes 30 agost

La situació de precipitacions i tempestes del cap de setmana passat sembla haver marcat un punt d’inflexió en la monotonia meteorològica de les darreres setmanes. Aquesta setmana hi ha en perspectiva dos canvis de temps que podrien tornar a deixar precipitacions i tempestes a Barcelona i Catalunya. El més potent podria arribar el cap de setmana.

Un rebuf clàssic aquest dimecres

El primer canvi de temps arribarà aquest mateix dimecres i, tot i que afectarà poques comarques, seran les més poblades de Catalunya, Barcelonès inclòs.

Aquesta primera situació de xàfecs i tempestes serà un clàssic rebuf de finals d’estiu. Aquest mecanisme es dona quan entren la tramuntana i el mestral als dos extrems de la costa. Són dos vents eixuts en aquelles zones, però que no tenen efecte a la costa central, on el vent gira de sud-est, i aporta humitat.

Aquesta humitat, barrejada amb la presència d’aire fred en altura i amb unes condicions idònies especialment a finals d’estiu, pot afavorir la formació de xàfecs i tempestes al tram central de la costa i el prelitoral, sobretot lliscant la línia litoral.

On hauria de ploure més?

En aquest sentit, es preveu que durant la matinada de dimecres es puguin desenvolupar alguns xàfecs o tempestes al tram de costa comprès entre la Selva i el camp de Tarragona, amb algun patac d’aigua important.

No es tracta en cap cas d’una situació general sinó més aviat de xàfecs i, fins i tot, algun aiguat inconnex i, preferentment, mar endins. Tot i això, és més que probable que entre la matinada i el migdia de dimecres es puguin regar les comarques més poblades de Catalunya, en una situació que no acabarà de fer net en tota la jornada i que podria repetir-se de nou la matinada de dijous.

Tant és així que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos per intensitat de pluja per a aquest dimecres. L’avís, de fins a grau 4 sobre 6, adverteix de la possibilitat de xàfecs i tempestes intensos a la costa entre la nit i el migdia i, de nou, a darrera hora. També s’adverteix d’aquesta possibilitat en algunes comarques del prepirineu i nord-est durant la tarda i el vespre d’aquest dimecres.

A més a més, s’ha emès un avís de grau 2 sobre 6 per la possibilitat que se superin els 100 litres de pluja.

El canvi més general i potent podria arribar el cap de setmana

Tot i que encara hi ha una mica d’incertesa, els models meteorològics més importants i fiables fa dies que van indicant una situació força anòmala per al final d’aquesta setmana, amb una potent BFA (borrasca freda en altura) que podria centrar-se al bell mig de la península Ibèrica i que pot complicar notablement el temps.

Font: ECMWF

En aquest sentit, són molts els escenaris que aposten per un cap de setmana que podria ser força passat per aigua en un episodi que podria ser general a tot Catalunya i deixar quantitats importants de pluja a molts indrets, un fet que podria revertir la pèrdua de reserves hídriques dels nostres embassaments.

Malgrat tot, encara és d’hora per saber els ets i uts d’aquest probable canvi de temps i no hi ha encara res escrit. Tot i que molts escenaris aposten per pluja tant dissabte com diumenge, es tracta d’una situació que encara podria deixar-nos-en al marge si la borrasca quedés ancorada més a l’oest, un fet que ara mateix no es pot descartar.

Falten molts dies, però la situació és prometedora. Amb una mica de sort la tardor meteorològica (que començarà l’1 de setembre) començarà fent un puny sobre la taula davant d’una sequera persistent que s’allarga fa anys.

Estiu tocat… però no enfonsat

La situació d’aquesta setmana continuarà mantenint les temperatures a ratlla i lluny de grans calorades, i la setmana vinent tot fa pensar que començarà de la mateixa manera.

Els més agosarats pensaran que l’estiu s’ha acabat, però el cert és que setembre (i fins i tot octubre) encara permeten encabir-hi episodis de calor intensa.

Anomalia de la temperatura per a aquesta setmana. Font: ECMWF

L’estiu queda evidentment tocat i es comença a notar un retorn cap a la tardor, per exemple, en la temperatura de l’aigua del mar, que continuarà baixant. Però no matem l’estiu abans d’hora, perquè podria tornar.