aiguat agost
Autor: Alfons Puertas

En l’imaginari popular el mes d’agost es caracteritzava per la calor encara intensa i pels primers aiguats de la temporada a Barcelona. Se solia dir que arribaven durant la segona quinzena del mes.

Les dades evidenciaven aquest fet. Era estrany l’any en què no es presentaven els xàfecs intensos acompanyats de trons a la nostra zona. Tot sovint, un dia o un altre de les festes de Gràcia o les festes de Sants la pluja acabava fent la guitza.

La realitat d’avui, però, és ben diferent. Ja fa anys que costa, i molt, veure ploure durant el mes d’agost a Barcelona. Així ho indiquen les dades de l’Observatori Fabra. On són els aiguats de la segona quinzena d’agost de tota la vida?

Un fet que es va accentuar en el tombant de segle

L’agost mai no ha estat entre els mesos més plujosos de l’any, però tampoc entre els més eixuts. Des que es va iniciar la presa de dades meteorològiques a l’Observatori Fabra, la precipitació mitjana del mes d’agost s’havia mogut entre els 45 i els 50 l/m², amb petites variacions segons el trentenni.

A partir del període 1971-2000, la situació va començar a canviar. Es va observar un lleu descens en la quantitat mitjana de pluja que es recull a l’agost, una davallada que es va anar accentuant en trentennis posteriors.

La variació més brusca va arribar al tombant de segle. En el darrer període, el comprès entre el 1991 i el 2020, la precipitació mitjana se situa en 32,4 l/m², molt semblant a la dels mesos més secs de l’any (febrer, juny i juliol).

Així, l’agost ha passat de ser el sisè mes més plujós de l’any en el període 1961-1990 a caure en la desena posició en el període 1991-2020.

Els dies d’agost amb més de 20 l/m² de pluja s’han reduït a menys de la meitat

Si ens fixem en els dies de pluja abundant (20 l/m² o més) l’evolució és similar. Destaca el fet que la mitjana del nombre de dies d’agost amb una quantitat igual o superior a aquest llindar va anar en augment fins a tocar sostre per al període 1961-1990. Això també pot explicar com és que moltes persones recorden tempestes i aiguats durant l’agost.

A partir de llavors, el nombre de dies de pluja abundant va caure en picat. En el darrer trentenni només hi ha hagut vuit dies en què s’han acumulat 20 l/m² o més. L’últim va ser el 31 d’agost del 2022, però queda fora del període 1991-2020. L’anterior havia estat el 15 d’agost del 2006. Els aiguats d’agost són cada vegada més cars de veure a Barcelona.

És ben bé que les condicions d’estiu s’allarguen pel darrere i l’agost és, ara mateix, com una extensió del mes de juliol.

L’agost del 2023, sense ganes de trencar la ratxa i a les portes d’un rècord

De moment, l’agost del 2023 s’està caracteritzant per l’absència de pluja. Fins al dia 17 s’han acumulat tan sols 3,8 l/m².

La sequera, però, no és cosa d’enguany, sinó que fa més de tres anys que s’arrossega. Si no plou gens ni mica fins a acabar l’agost, durant l’any pluviomètric 2022-2023 (que va de l’1 de setembre al 31 d’agost) s’hauran recollit 247,7 l/m². De ser així, es convertiria en el més sec de tota la sèrie del Fabra.

Ara per ara, el més eixut correspon al 2020-2021, amb 343,4 l/m². És francament difícil que abans d’acabar el mes caiguin vora 100 litres per metre quadrat per evitar que l’any pluviomètric 2022-2023 es posi al capdavant del podi.