L’arribada del solstici ens va portar un regal extra molt difícil de veure a casa nostra: núvols noctilucents. Són els núvols situats a més altura que s’han vist mai a Barcelona.

Núvols noctilucents o mesosfèrics

Es tracta d’un tipus de nuvolositat que ja no es forma a la troposfera (la capa més superficial de l’atmosfera) sinó a la capa superior, la mesosfera, per la qual cosa també adopten el nom de núvols mesosfèrics.

Han estat diverses les persones que han captat el fenomen, com en Pedro Ramírez, que fins i tot els ha pogut retratar en un magnífic “time-lapse”.

El nom “noctilucent” li ve precisament de la lluminositat que adopten de nit, just amb l’albada i la posta de sol, al crepúscle.

Es poden arribar a confondre amb nuvolositat de tipus alt, com els cirrus, però els núvols noctilucents adopten una tonalitat blavosa que els fa únics.

Es formen a 70 -90 quilòmetres d’altura, molt lluny dels tradicionals “núvols alts”, que amb prou feines superen els 15.

Uns núvols relativament nous

Es tracta d’un fenomen relativament nou. Els primers núvols noctilucents daten de finals del segle XIX i són més comuns a latituds més elevades a la nostra.

Són més freqüents entre els 50-70 º de latitud nord (Barcelona és a 42 º), tot i que és evident que se n’han vist més al sud. Malgrat tot, l’AEMET afirma que és un fenomen rar a la península.

Tot i que no se n’acaba de saber exactament l’origen, actualment diversos estudis treballen amb la hipòtesi que el canvi climàtic o el factor humà hi pugui tenir a veure.

La nit de diumenge i el matí del dia del solstici s’han pogut veure a Barcelona. Un fenomen que s’ha repetit també durant les primeres hores del dia de Sant Joan.