Carrer nevat a Bagergue, a la Vall d'Aran
Foto: Guillem Gassó

Aquest desembre ha començat ben blanc al vessant nord del Pirineu, amb les primeres nevades amb cara i ulls de la temporada d’hivern. La cota de neu ha caigut fins a les valls i ha nevat a la mateixa capital aranesa, on s’han acumulat més de 10 cm de neu les últimes 48 hores.

Baqueira Beret acumula uns 50 cm a les seves cotes elevades i Bagergue, a uns 1.400 metres, uns 30 cm de neu. I continua nevant de manera dèbil i intermitent en espera de més fronts al llarg de la setmana que aniran acumulant més gruix de neu.

L’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu també han rebut nevades que han deixat un paisatge tenyit de blanc fins al fons de les valls, com el cas d’Alós d’Isil o Tirvia.

 

La neu també ha arribat a les valls d’Àneu i així ho ha captat l’observador meteorològic i fotògraf Ramon Baylina.

Aquestes precipitacions en forma de neu estan caient en altres punts de l‘Alt Pallars, el nord del Principat d’Andorra, el Capcir i l’Alta Cerdanya. Són els territoris que els meteoròlegs anomenem “la cara nord del Pirineu”: zones que estan exposades i orientades al vessant atlàntic i per tant molt favorables a rebre de forma directa la humitat dels fronts i borrasques de l’atlàntic.

De fet, el mapa a 500 hPa (5.500 m d’altura) del diumenge 6 de desembre ens mostrava com teniem a sobre la massa d’aire fred d’origen àrtic amb un nucli fred i inestable potent entrant pel Cantàbric i el Pirineu occidental. Aquesta massa d’aire, procedent del nord, “xoca” amb la serralada pirinenca i descarrega la majoria de les precipitacions de forma continuada i persistent, ja que les muntanyes fan de barrera i “retenen” tots els núvols i la humitat. En canvi, quan la massa d’aire travessa la serralada pirinenca, resulta menys “activa” i es va “eixugant” i “ressecant”, de tal manera que no és una situació propícia per a grans nevades a la cara sud pirinenca, al prepirineu i al sector oriental.