Cervelló. 20.05.2018. Parc de la Timba. Primer BioBlitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges, jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista per conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana dels espais verds. Area Metropolitana de Barcelona. Foto: Robert Ramos / AMB

Aquest diumenge, 23 de gener, tindrà lloc, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la inauguració del 16è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans. Es tracta d’una jornada de portes obertes en què es podran visitar les exposicions “Planeta Vida” i “Bebès animals”, així com el Niu de Ciència. La jornada lúdica i educativa anirà acompanyada de l’espectacle infantil “Històries del bosc d’Animalia”, una recreació visual dels campaments de naturalistes que estudien el comportament dels animals a partir del teatre físic i gestual.  

L’esdeveniment servirà per presentar en públic el calendari de la programació del nou cicle, que inclou prop de 70 activitats per als caps de setmana fins al novembre del 2022, adreçades a públic de totes les edats. Aquestes activitats tenen l’objectiu de conscienciar sobre els valors dels parcs, les platges i els rius i d’acostar les famílies a aquests espais naturals de la metròpolis de Barcelona a través de la pedagogia i la sensibilització. La dinàmica d’activitats és molt diversa per arribar a públic de tot tipus: des de jocs i contes fins a visites guiades o gimcanes amb la ciència ciutadana com a fil conductor

Les novetats més destacades de la temporada són tres activitats:  

  • L’atrapasons al Jardí Botànic de Barcelona, una aproximació a la natura a través de l’oïda. 
  • El cicle d’observacions de la diversitat florística dels prats florits dels parc metropolitans, que servirà per destacar la importància d’aquests espais com a reservori de biodiversitat. 
  • El refugi climàtic de la Dra. Shiva, que parla sobre els refugis climàtics dels parcs metropolitans.  

A la programació s’inclouen activitats ja consolidades, com la celebració del Dia de la murtra, Tastem i collim cireres al parc de Can Lluc, o les observacions i anellaments d’ocells dels parcs metropolitans.

S’han ideat activitats relacionades amb el Pla de millora de la biodiversitat, com la construcció i el seguiment de caixes niu, i alguna de relacionada amb la tinença responsable d’animals domèstics, com l’activitat Uns amics ben animals, en la qual diversos experts expliquen als participants com gaudir de les passejades amb gossos als parcs metropolitans. 

Cal destacar que el cicle compta amb tallers que pertanyen a altres programes metropolitans, com el Compartim un futur (Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat), les Jugatecambientals, el Reparat millor que nou o Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

Bioblitz Metropolità i Acció Platges Met

La programació també inclou la celebració de diades especials que tenen una repercussió més global a l’àrea metropolitana de Barcelona, com ara la celebració del Dia de les papallones i el Bioblitz metropolità, activitats per descobrir la biodiversitat dels parcs i les platges i que se celebren de manera simultània en més de 40 parcs i platges metropolitans, o l’Acció Platges Met, que es porta a terme en tots els municipis del litoral metropolità i que proposa accions o activitats que expliquen els reptes que s’afronten en la gestió d’aquests entorns, com ara plantacions populars en els espais dunars o la detecció de microplàstics a la sorra

Informació útil: protocols covid, canals i inscripcions

Totes les activitats són gratuïtes i estaran sotmeses als protocols sanitaris vigents en cada moment. L’aforament és limitat i és per això que cal inscriure’s prèviament a les activitats a través del telèfon o el correu electrònic del Servei d’Informació i Reserves del Museu de Ciències Naturals: 932 56 22 20 (de dilluns a divendres, de 10 a 13 h) i activitatsmetropolitanes@bcn.cat. La inscripció s’obre 10 dies hàbils abans de l’inici de cada activitat.  Totes les novetats del cicle es podran seguir a Twitter i Instagram: @ParcsplatgesAMB @parcsplatgesamb i @aprenem_a_la_xarxa_amb, i a les aplicacions web Infoparcs i Infoplatges. També es podran rebre per correu electrònic mitjançant l’alta al Butlletí de parcs i platges de la web d’AMB i es podran consultar a www.amb.cat/agenda.