dia mundial de la diversitat biologica

Aquest dissabte, 22 de maig, se celebra el Dia Mundial de la Diversitat Biològica, una data assenyalada des de principis del segle XXI.

Formar part de la solució

El lema d’enguany dona continuïtat al de l’any passat. El 2020, amb la temàtica de “Les nostres solucions són a la natura” donarà pas a “Som part de la solució”, lema del Dia Mundial de la Diversitat Biològica d’aquest 2021.

El Dia Mundial de la Diversitat Biològica continua apostant per la lluita per un món més just en què els humans puguem constuir un futur en harmonia amb la natura.

Quart Bioblitz Metropolità

Aquest cap de setmana se celebra la quarta edició del Bioblitz Metropolità, organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Enguany es recupera la presencialitat de l’acte, però es mantenen també actes telemàtics a distància.

El Bioblitz Metropolità busca observadors de fauna i flora per catalogar la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans.

Entre els actes presencials (als quals cal apuntar-se gratuïtament de forma anticipada) trobareu gincames i revisions de caixes niu, però el cert és que s’hi pot participar activament fent fotografies.

Cervelló. 20.05.2018. Parc de la Timba. Primer BioBlitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges, jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista per conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana dels espais verds. Àrea Metropolitana de Barcelona. Foto: Robert Ramos / AMB

Així, l’Àrea Metropolitana de Barcelona encoratja a aprofitar aquelles franges en què se’ns permet passejar, per fer observacions a l’aire lliure en parcs o platges i fotografiar-los citant @ParcsplatgesAMB a Twitter i Instagram i fent servir les etiquetes #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana.

Es tracta simplement de fotografiar flora i fauna de parcs i platges de casa nostra amb l’objectiu principal de fer un recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori metropolità i alhora fer partícip a la ciutadania de la necessitat de cuidar i mantenir aquests espais en bon estat de salut.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es traslladaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l’AMB a través del Visor de fauna.

La importància de ser #biofollower

Paral·lelament, les entitats del futur Observatori de la Biodiversitat de Catalunya de la Generalitat, entre les quals hi ha el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBIO), l’Institut de Ciències del Mar (ICM) i el Museu de Granollers han organitzat un reconeixement als anomenats “biofollowers” o bioseguidors.

Els bioseguidors són persones que, de forma totalment altruista, han anat recopilant sistemàticament durant molts anys dades relacionades amb la natura: la fenologia, la fauna, les marietes, els ocells, les papallones, etc., i que proporcionen unes dades imprescindibles per al futur informe de l’Observatori de la Biodiversitat.

En aquest petit homenatge, les entitats adscrites aniran emetent vídeos d’aquests “biofollowers” per destacar-ne la importància i fer-ne visible la feina.

Aquests vídeos aniran apareixent a les seves xarxes fins al dia 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.