L’hivern meteorològic va començar l’1 de desembre. Ha passat una mica més d’un mes i, per bé que la llevantada de principis de desembre va fer que el mes fos especialment plujós, la temperatura s’ha comportat de manera molt diferent.
L’hivern continua sense fer d’hivern. Desembre desastrós des del punt de vista de la temperatura, amb valors mitjans elevadíssims i incomparables en sèries de dades que ja tenen dècades a la ciutat. Un desembre que ha fet més primavera que hivern, i un 2019 que ha entrat, a escala planetària, en el pòdium dels més càlids.
Cap glaçada i només 1 dia amb màxima per sota els 10°C. Desembre récord en temperatura mitjana de 2005 a 2019 amb 13, 2°C. Testimonis d’un altre any càlid.
— Sergi Corral Buela🎗🌊 (@llevantada) January 1, 2020
Des que mesuro la temperatura a Barcelona (1978, tot i que amb alguns forats sense dades) mai no havia vist una mínima absoluta de desembre de 8 graus ni una mitjana de les mínimes diàries d’11 graus!
— Eliseu Vilaclara (@eliseuvilaclara) January 5, 2020
Poca esperança als models estacionals
I arribat el gener, la lògica faria pensar que la natura tard o d’hora compensarà el desembre extremadament càlid que hem viscut, però el cert és que, en un context inequívoc de canvi climàtic, una simple normalització tèrmica comença a ser notícia.
I els models estacionals no són pas gaire esperançadors per als mesos vinents.
Europa, sobreescalfada
Els dos grans models estacionals (l’europeu i l’americà) coincideixen plenament en el pronòstic per als mesos vinents.
Temperatures mitjanes clarament més elevades del que seria normal a tot el continent, sense excepcions, per al trimestre vinent, i sense diferenciació mensual: tant gener, com febrer com març apunten cap a mesos clarament més càlids del que seria usual.
De fet, costa trobar zones a escala mundial on els models estacionals apostin per un hivern boreal una mica més fred del que tocaria. Un símptoma més del temps del present i del futur, amb un escalfament global claríssim.
Als Estats Units, fred només a la costa oest
No és pas gaire millor des del punt de vista del fred la situació a l’altra banda de l’Atlàntic. Indrets com Nova York amb prou feines han vist nevar una mica en el dia d’avui, i els models estacionals també hi auguren un hivern menys fred del que tocaria.
La situació milloraria amb els pronòstics estacionals al Canadà i al centre i l’oest dels Estats Units, però es mantindria l’ambient més suau del que tocaria al sud-est americà.
Normalització per als dies vinents
I amb aquesta situació, una normalització de les temperatures serà la notícia de la setmana a casa nostra. Res d’extraordinari, cap situació que vulgui intentar compensar l’escalfor desmesurada que hem tingut al desembre i sense que hi hagi en perspectiva indicis que, a hores d’ara, facin pensar en l’esperança que arribi una gran fredorada.
Evidentment, l’hivern té corda. Al davant encara queden dos mesos llargs en què pot fer molt de fred, però sense fredorades a la vista a mitjà termini, i, amb uns dies que comencen a guanyar hores de sol de manera clara, les oportunitats es van esgotant lentament.
Veurem si els models estacionals acaben tenint raó o si la meteorologia ens acaba sorprenent. De moment, però, mapes en mà, venen mal dades per als amants del fred.