L’octubre podria continuar l’empremta eixuta dels darrers mesos i deixar-nos menys pluja de la que seria habitual. El fred tampoc no sembla que vulgui arribar a casa nostra.
L’octubre, el mes més plujós
L’octubre és climàticament el mes més plujós a Barcelona. Bona part de la pluja caiguda a la nostra ciutat depèn dels màxims de pluja de la primavera i, especialment, de la tardor, amb un màxim de pluja mensual mitjana durant l’octubre que s’acosta als 90 litres.
Després de la punxada de la tardor de l’any passat i la primavera del 2021, bona part de les esperances per maquillar una pluviometria anual, extremadament escarransida, eren en el teòric pic de pluja de la tardor. Setembre punxarà de nou i, mapes en mà, l’octubre continuarà agreujant aquesta situació.
Fiabilitat limitada en els models estacionals
Tot i que els models estacionals han millorat molt, el cert és que tenen una fiabilitat limitada i cal agafar-los amb pinces i més aviat com un intent de marcar la tendència de les properes setmanes, més que no pas apuntar si ha de ploure o si ha de fer fred alguns dies.
Sense anar més lluny, el mes d’agost s’entreveia que seria fresc i inestable i va acabar amb una temperatura lleugerament per sobre de la mitjana, tot i començar amb una fresca poc habitual.
Els dos grans models hi coincideixen
Per a aquest octubre tant el model europeu com el model americà coincideixen a apuntar un octubre més càlid del que hauria de ser i una precipitació clarament inferior a l’habitual. I octubre és el mes més plujós a casa nostra.
Segons el model europeu, tota la Mediterrània occidental tindrà menys pluja de la que és habitual, en una tendència que sembla indicar que hi haurà una circulació de fronts atlàntics en latituds molt altes.
La temperatura, segons aquest model, hauria de ser més alta del que és normal a gairebé tot el continent, seguint l’empremta d’aquest setembre excepcionalment càlid a casa nostra.
El model americà de la NOAA entreveu un escenari semblant, amb una anomalia de pluja alarmant en el cas del Mediterrani, on la pluja, sempre segons els models, hauria de ser clarament inferior a la usual.
Més endavant, la situació no sembla gaire millor, i la suavitat tèrmica i la manca de pluja podrien mantenir-se en mesos posteriors, sempre segons els models estacionals.
S’agreujaria la sequera pluviomètrica
Veurem si finalment els models estacionals tenen raó. Si no van errats, l’octubre no faria més que agreujar una sequera pluviomètrica extrema i sense precedents en els més de 100 anys de dades de l’Observatori Fabra, on, si no canvien molt les coses, el darrer període anual (octubre 2020-setembre 2021) passarà a ser el més sec de la seva història.