mapa precipitacio any pluviomètric
Gràfica precipitació de l'any pluviomètric a l'Observatori Fabra

L’estiu del 2021 ha estat el tercer més sec anotat mai a l’Observatori Fabra, on han recollit només 25,1 litres per metre qudrat, un 26 % de la precipitació normal en la mitjana del període de referència 1981-2010 (que és de 95 litres per metre quadrat).

L’any pluviomètric 2020-2021, és a dir, el període comprès entre l’1 de setembre del 2020 i el 31 d’agost del 2021 ha estat molt sec també a Barcelona. En aquest període només s’han recollit 338,9 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra, el valor més baix dels darrers 108 anys, és a dir, des de l’inici de la seva sèrie climàtica.

Això contrasta amb l’any pluviomètric anterior, el 2019-2020, el setè més plujós registrat, amb 895,5 litres per metre quadrat.

Un dels anys pluviomètrics més secs per algunes sèries històriques

Segons ha fet públic el Servei Meteorològic de Catalunya, en 19 de les 71 sèries històriques amb dades des del 1950, l’any pluviomètric 2020-2021 també ha estat un dels cinc més eixuts anotat mai, i el més eixut en sis observatoris: Figueres, Moià, Vic, Igualada, Vilafranca del Penedès, Girona i l’Observatori Fabra, de Barcelona.

En general, ha plogut molt poc a Catalunya. La precipitació ha quedat per sota els 400 mm a un 30 % del territori, en una àrea compresa entre les terres de Ponent i la Costa Central, així com també a part de l’Empordà, la Costa Daurada i al desmbocadura de l’Ebre.

No s’han assolit ni els 300 litres per metre quadrat en punts de la Ribera d’Ebre, Segrià, les Garrigues, Urgell i el Pla d’Urgell. També han quedat per sota aquesta marca en localitats del Barcelonès i el Maresme. Destaca l’estació meteorològica del Port Esportiu del Masnou, on només han totalitzat 250,7 litres per metre quadrat en aquests 12 mesos.

Precipitació total (l/m2) durant l’any pluviomètric 2020-21. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Zones plujoses en un context de sequera

Catalunya és un país amb molts microclimes. La sequera ha estat força general, però també hi ha zones on ha caigut la precipitació habitual o, fins i tot, una mica més del que tocaria.

Això ha passat en petites àrees dels Pirineus i el Prepirineu, al sud d’una franja que abasta des del sud de les Garrigues fins al nord del Montsià a la zona dels Ports, i també molt puntualment en indrets de l’interior, el litoral o el prelitoral.

% de precipitació respecte a la mitjana climàtica. Font: Servei Meteorològic de Catalunya