anomalia de temperatura per a la setmana del 2 al 9 d'agost. font: ECMWF

El temps de l’agost d’aquest 2021 vindrà marcat per un inici inusualment fresc. Els models estacionals indiquen que serà un agost amb una calor més que suportable.

La primera setmana d’agost, fresca i insegura

Amb totes les reserves d’un pronòstic a tan llarg termini, el que sembla que queda més clar és el que tenim més a prop.

Anomalia de temperatura prevista pel model ECMWF per a la setmana del 2 al 9 d’agost del 2021. En tonalitats blaves, les zones amb temperatura inferior a la mitjana. Font: ECMWF

La primera setmana d’agost s’entreveu amb una temperatura clarament més baixa del que seria habitual, especialment durant els primers dies del mes.

A més a més, gairebé tots els models meteorològics apunten la possibilitat del pas de solcs més o menys actius que faran que es pugui parlar d’una primera setmana força inestable, tot i que sense saber-ne encara els detalls.

L’estiu no acabaria de remuntar fins a la Mare de Déu d’Agost

El model europeu descriu que la sotragada tèrmica dels primers dies tindrà una lenta pujada en dies posteriors, per bé que no entreveu cap gran calorada.

De fet, s’insinua simplement normalitat o fins i tot un ambient lleugerament menys càlid del que seria habitual.

Pel que fa a la pluja, el model europeu insinua que després de la sotregada de la primera setmana es recuperarà la normalitat.

El model americà va més sec

L’altre model de referència pel que fa als pronòstics mensuals és el model americà que elabora la NOAA.

Anomalia de temperatura prevista per al mes d’agost. Font: NOAA

En aquest cas, coincideix plenament pel que fa a la temperatura, i també aposta per un agost que, en còmput global, quedarà per sota del que seria habitual. Però dista molt del model europeu pel que fa a la pluja i preveu un agost sec a tot Catalunya i, especialment, als Pirineus.

Sigui com sigui, que ningú no esperi tampoc grans fredorades. Al cap i a la fi som al mes més calorós de l’any a Barcelona i, en el millor dels casos, simplement aspirem que la calor sigui més lleugera i les nits, de més bon dormir.

Cal recordar que es tracta d’un pronòstic a molt llarg termini i que no entra en grans detalls, per la qual cosa és important seguir diàriament el pronòstic del temps.